Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa meksykańska

Zupa meksykańska

Autor:

Przepisów i artykułów: 114 Ocena: 1455

Dodano:

Odsłon: 1540

Zupa na chłodne dni. Bardzo smaczna i sycąca. Polubiłam ją już za same składniki a jak skosztowałam po raz pierwszy to wiedziałam, że będę ją robić często.

Składniki

  • 50 dkg mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 2 marchewki
  • 2 średniej wielkości ziemniaki
  • 1/2 czerwonej papryki świeżej
  • 1 duża cebula
  • 4 - 5 ząbków czosnku
  • 1/2 małego słoiczka koncentratu pomidorowego
  • 1-2 łyżki oleju
  • przyprawy: sól. pieprz czarny, papryka ostra i słodka
5-6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mięso mielone podsmażyłam razem z cebulą pokrojoną w kostkę na patelni z odrobiną oleju. Pod koniec smażenia dodałam pokrojony drobniutko czosnek.

  2. Do garnka wrzuciłam pokrojoną w pół talarki marchew i w kostkę ziemniaki i zalałam 0,5 l wody. Nastawiłam na gotowanie.

  3. Kiedy mięso już podsmażyło się dodałam do gotujących się warzyw. Oprószyłam solą.

    Kolejno dodawałam pomidory, paprykę pokrojoną w paseczki, kukurydzę. Pod koniec gotowania dopiero dodałam fasolę i i koncentrat pomidorowy.

  4. Przyprawiłam do smaku solą, odrobiną pieprzu, 1 łyżeczką słodkiej papryki i 1/2 ostrej.

  5. Zupa do spożycia była gotowa za ok. 15 minut od ugotowania. Fajnie jest jak chwilkę odstoi i nabierze smaku.

  6. Notatki:
    * można zamiast pomidorów z puszki dodać 5 pomidorów świeżych
    * nie zawsze dodaję kukurydzę

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń