Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wynik jednego z moich eksperymentów z zupą ogórkową dla dziecka.
Fasola Jaś z kiełbasą i boczkiem wędzonym w sosie pomidorowym.
Odsłon: 140
Polecam.
Odsłon: 773
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 112
Fasola Jaś z kiełbasą i boczkiem wędzonym w sosie pomidorowym.
Odsłon: 140
Polecam.
Odsłon: 773
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 112
Składniki
Gotujemy wywar na jakimś mięsie, może być drób, wołowe; lub gotujemy zwykły rosół według własnego uznania. Po ugotowaniu przecedzamy przez sitko na osobnego garnka. Zagotowujemy.
Do gotującego się odcedzonego wywaru wrzucamy ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę, surowy ryż lub makaron. Do tego dodajemy przecier ogórkowy lub ogórki kiszone trzemy na małych lub dużych łezkach. Dodajemy także ugotowaną marchewkę z wywaru, pokrojoną w półplasterki. Dodajemy mięso z rosołu lub wywaru pokrojone w kostkę lub drobniej. Wszystko gotujemy aż składniki będą miękkie.
Kto woli zupę zabielaną, to należy łyżkę mąki wymieszać ze śmietaną, a następnie wlać przez sitko do zupy. Zagotować.
Polecam tą zupę nie tylko dla dorosłych ale także dla małych dzieciaczków, którym są wprowadzane stałe dania. Wówczas wywar lub rosół należy delikatnie przyprawić, a najlepiej w ogóle nie przyprawiać tylko zdać się na smak i aromat z warzyw. Z racji że ryż zatwardza, to dla maluchów z problemami brzuszkowymi polecam zamiast ryżu dać drobny makaron. Marchewka też nie jest tu obowiązkowym składnikiem. Ogórki kiszone można wprowadzić dziecku od 12 miesiąca życia.