Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo dobra, rozgrzewająca zupka na chłodne dni i w czasie przeziębienia
Nie przepadam za wołowiną, ale po tej potrawie zmieniam zdanie i zaczynam czę...
Odsłon: 69
Nie przepadam za wołowiną, ale po tej potrawie zmieniam zdanie i zaczynam czę...
Odsłon: 69
Składniki
Szykujemy główny składnik: "przecier paprykowo-pomidorowy" - najlepiej przygotować go sobie dzień wcześniej aby "doszedł". W garczku gotujemy niewielką ilość wody tzn. 1 centymetr od dna gdzie wrzucamy umyte i pokrojone pomidory oraz paprykę bez szypułek. Gotujemy na małym ogniu i mieszamy aby się nie przypaliło do momentu, aż wszystko się rozgotuje. Po rozgotowaniu przecieramy przez sitko, tak aby pozbyć się skórek i pestek. Przygotowany przecier doprawiamy solą, pieprzem i słodką mieloną papryką i gotujemy na małym ogniu, aż zgęstnieje. Studzimy i wkładamy do lodówki.
Podudzie z kurczaka myjemy zalewamy zimną wodą i doprowadzamy do wrzenia. Powstałe szumowiny usuwamy. Solimy i pieprzymy gotujemy na małym ogniu. Marchewkę, pietruszkę, seler myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, cebulę kroimy w drobną kostkę i dodajemy do wywaru mięsnego razem z lubczykiem, zielem angielskim, liściem laurowym, porem i dalej gotujemy. Po ok. 20 minutach dodajemy obrane, opłukane, pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy jeszcze 20 minut. Po tym czasie dodajemy nasz przecier oraz pastę paprykową. W razie konieczności doprawiamy do smaku doprowadzamy do wrzenia. Tak przygotowaną zupę podajemy z drobno pokrojoną świeżą natką pietruszki.