Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa paprykowo-pomidorowa

Zupa paprykowo-pomidorowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 21 Ocena: 143

Dodano:

Odsłon: 370

Bardzo dobra, rozgrzewająca zupka na chłodne dni i w czasie przeziębienia

Składniki

  • 1 kg czerwonej papryki
  • 0,8 kg dojrzałych pomidorów
  • 30 dag podudzi z kurczaka
  • 1 średnia marchewka
  • 1 średnia pietruszka
  • 15 dag selera
  • por (zielona część, 1/2 jednego liścia)
  • 3 średnie ziemniaki
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • 4 liście świeżego lubczyku
  • mielona słodka papryka
  • sól, pieprz
  • 1,5 łyżki portugalskiej pasty paprykowej
  • natka pietruszki
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Zupa paprykowo-pomidorowa

Przygotowanie

  1. Szykujemy główny składnik: "przecier paprykowo-pomidorowy" - najlepiej przygotować go sobie dzień wcześniej aby "doszedł". W garczku gotujemy niewielką ilość wody tzn. 1 centymetr od dna gdzie wrzucamy umyte i pokrojone pomidory oraz paprykę bez szypułek. Gotujemy na małym ogniu i mieszamy aby się nie przypaliło do momentu, aż wszystko się rozgotuje. Po rozgotowaniu przecieramy przez sitko, tak aby pozbyć się skórek i pestek. Przygotowany przecier doprawiamy solą, pieprzem i słodką mieloną papryką i gotujemy na małym ogniu, aż zgęstnieje. Studzimy i wkładamy do lodówki.

  2. Podudzie z kurczaka myjemy zalewamy zimną wodą i doprowadzamy do wrzenia. Powstałe szumowiny usuwamy. Solimy i pieprzymy gotujemy na małym ogniu. Marchewkę, pietruszkę, seler myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, cebulę kroimy w drobną kostkę i dodajemy do wywaru mięsnego razem z lubczykiem, zielem angielskim, liściem laurowym, porem i dalej gotujemy. Po ok. 20 minutach dodajemy obrane, opłukane, pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy jeszcze 20 minut. Po tym czasie dodajemy nasz przecier oraz pastę paprykową. W razie konieczności doprawiamy do smaku doprowadzamy do wrzenia. Tak przygotowaną zupę podajemy z drobno pokrojoną świeżą natką pietruszki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń