Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Zupa pomidorowo-paprykowa"
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 254
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 254
Składniki
porcje • : 30 min • gotowanie: 10 min • 190 kcal/porcja • 3,50 zł/porcja
Rozgrzej piekarnik do 200 st. C. Usuń z papryk gniazda nasienne. Włóż papryki do piekarnika, piecz 30 minut. Gdy przestygną, zdejmij z nich skórki. Pomidory pokrój w cząstki, podduś na małym ogniu 15 minut i przetrzyj.
Rozgrzej w głębokim rondlu oliwę. Podsmaż na złoto cebulę i czosnek (5 minut). Wsyp mieloną paprykę i smaż, mieszając, minutę.
Wlej do rondla przetarte pomidory, bulion, wrzuć upieczoną paprykę. Zmiksuj zupę na krem. Przypraw, wrzuć pokrojoną bazylię. Gotuj 8-10 minut, aż zupa zacznie gęstnieć.
Nalej zupę na talerze, dodaj śmietanę, listki bazylii oraz (opcjonalnie) rozgniecione widelcem klopsiki.Źródło: Olivia