Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Zupa serowa z grzankami"
Czy tiramisu nada się na piknikową przekąskę? Dość trudno jest pokroić je i p...
Odsłon: 2457
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 45
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 134
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 716
Czy tiramisu nada się na piknikową przekąskę? Dość trudno jest pokroić je i p...
Odsłon: 2457
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 45
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 134
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 716
Składniki
Czas ok. 30 min; porcja – 340 kcal, cena 2 zł, 6 porcji
Obrane cebule grubo posiekaj. W garnku rozgrzej masło. Wrzuć cebulę, mieszając, zeszklij. Zagotuj bulion, wlej do cebuli. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz płomień i gotuj 10 minut.
Ugotowaną do miękkości cebulę wraz z wywarem zmiksuj. Dodaj serek topiony i podgrzewaj, aż się rozpuści (możesz umieścić go na sicie, a sito zanurzyć w zupie). Na koniec dolej śmietanę oraz sok wyciśnięty z cytryny. Całość starannie wymieszaj.
Szynkę pokrój w plasterki, a potem w cieniutkie paseczki. Tosty pszenne opiecz w tosterze, zrumień na suchej patelni lub w piekarniku. Pokrój w kostkę. Umyj i drobno posiekaj kilka łodyżek szczypiorku.
Zupę dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Wrzuć szynkę. Podawaj z grzankami oraz szczypiorkiem.Źródło: Świat kobiety