Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Zupa serowo-porowa"
Żeby sobie trochę poprawić humor i rozgrzać w coraz chłodniejsze wieczory pol...
Odsłon: 21
Przepis na pyszne i niezwykle aromatyczne pierniczki korzenne w polewie z cze...
Odsłon: 215
Nie jest to przepis na przyrządzenie mięsa do burgerów ani bułek bo bazuję na...
Odsłon: 99
Żeby sobie trochę poprawić humor i rozgrzać w coraz chłodniejsze wieczory pol...
Odsłon: 21
Przepis na pyszne i niezwykle aromatyczne pierniczki korzenne w polewie z cze...
Odsłon: 215
Nie jest to przepis na przyrządzenie mięsa do burgerów ani bułek bo bazuję na...
Odsłon: 99
Składniki
Z porów usuń wierzchnie liście, opłucz, osusz papierowym ręcznikiem i pokrój w średniej grubości talarki. Ziemniaki obierz, umyj, pokrój w niezbyt dużą kostkę. Szczypiorek opłucz, osusz, drobno posiekaj. Szynkę lub boczek pokrój w małą kostkę.
Do garnka wlej bulion, dodaj listki laurowe, ziarenka ziela angielskiego oraz pieprzu, podgrzej. Na patelni rozgrzej masło. Gdy będzie już bardzo gorące, wrzuć pokrojone pory, miesza jąc smaż ok. 5 min, aż zmiękną. Prze łóż je do garnka z gotującym się bulionem. Dodaj ziemniaki, gotuj pod przykryciem na średnim ogniu 15-20 min, aż ziemniaki będą miękkie. Następnie dodaj serki topione, mieszając podgrzewaj aż serki się rozpuszczą. W tym czasie na patelni rozgrzej olej. Wrzuć szynkę, mieszając smaż na średnim ogniu ok. 5 minut. (jeśli używasz boczku, przesmaż go na suchej i rozgrzanej patelni). Do zupy dodaj szynkę lub boczek oraz posie kany szczypiorek. Dopraw do smaku gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem. Podawaj ze świeżą bagietką.
50 minut. Porcja: 350 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie