Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Zupa serowo-porowa"
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3801
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 626
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3817
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 390
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 730
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3801
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 626
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3817
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 390
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 730
Składniki
porcje, czas ok. 45 min; porcja – 370 kcal, cena 3,60 zł.
Cebule obierz, drobno poszatkuj. Por oczyść starannie pod bieżącą wodą, usuń wierzchnie liście, resztę posiekaj w cienkie krążki.
W dużym rondlu lub garnku o grubym dnie rozgrzej masło. Wrzuć poszatkowane krążki pora oraz cebulę. Smaż, mieszając, aż warzywa zaczną się lekko rumienić. Oprósz je mąką i, dalej mieszając, smaż jeszcze 2-3 minuty.
Do garnka z warzywami wlej letni wywar mięsny (rosół lub bulion z kostki). Gotuj całość na średnim ogniu pod przykryciem około 15 minut.
Ser zetrzyj, dwie łyżki odłóż do dekoracji. Resztę stopniowo dodawaj do gotującej się zupy. Cały czas mieszaj i uważaj, by nie dopuścić do wrzenia zupy. Zdejmij z ognia. Gotową zupę dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Posyp resztą sera. Podawaj z wy- smażonym boczkiem.
Karmelizowany dodatek
Pół pora pokrój w krążki. Wrzuć na patelnię z 2 łyżkami masła. Oprósz solą i łyżeczką cukru. Smaż na małym ogniu, mieszając, aż por nabierze brązowego koloru i stanie się szklisty. Podawaj jako dodatek do czystych zup i bulionów.Źródło: Świat kobiety