Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Zupa serowo-porowa"
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113064
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 447
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 791
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 591
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113064
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 447
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 791
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 591
Składniki
porcje, czas ok. 45 min; porcja – 370 kcal, cena 3,60 zł.
Cebule obierz, drobno poszatkuj. Por oczyść starannie pod bieżącą wodą, usuń wierzchnie liście, resztę posiekaj w cienkie krążki.
W dużym rondlu lub garnku o grubym dnie rozgrzej masło. Wrzuć poszatkowane krążki pora oraz cebulę. Smaż, mieszając, aż warzywa zaczną się lekko rumienić. Oprósz je mąką i, dalej mieszając, smaż jeszcze 2-3 minuty.
Do garnka z warzywami wlej letni wywar mięsny (rosół lub bulion z kostki). Gotuj całość na średnim ogniu pod przykryciem około 15 minut.
Ser zetrzyj, dwie łyżki odłóż do dekoracji. Resztę stopniowo dodawaj do gotującej się zupy. Cały czas mieszaj i uważaj, by nie dopuścić do wrzenia zupy. Zdejmij z ognia. Gotową zupę dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Posyp resztą sera. Podawaj z wy- smażonym boczkiem.
Karmelizowany dodatek
Pół pora pokrój w krążki. Wrzuć na patelnię z 2 łyżkami masła. Oprósz solą i łyżeczką cukru. Smaż na małym ogniu, mieszając, aż por nabierze brązowego koloru i stanie się szklisty. Podawaj jako dodatek do czystych zup i bulionów.Źródło: Świat kobiety