Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Zupa serowo-porowa"
Takie danie można podawać z ryżem lub kaszą. Jest proste i szybkie do przygot...
Odsłon: 164
Propozycja na przekąskę lub danie główne, które można podać z frytkami lub ry...
Odsłon: 15540
Omlet to sposób na pyszne i sycące śniadanie, które doda nam energii na cały...
Odsłon: 168
Pieczona marchewka i pasternak to część tzw. roast dinner w Anglii, który skł...
Odsłon: 114
Takie danie można podawać z ryżem lub kaszą. Jest proste i szybkie do przygot...
Odsłon: 164
Propozycja na przekąskę lub danie główne, które można podać z frytkami lub ry...
Odsłon: 15540
Omlet to sposób na pyszne i sycące śniadanie, które doda nam energii na cały...
Odsłon: 168
Pieczona marchewka i pasternak to część tzw. roast dinner w Anglii, który skł...
Odsłon: 114
Składniki
porcje, czas ok. 45 min; porcja – 370 kcal, cena 3,60 zł.
Cebule obierz, drobno poszatkuj. Por oczyść starannie pod bieżącą wodą, usuń wierzchnie liście, resztę posiekaj w cienkie krążki.
W dużym rondlu lub garnku o grubym dnie rozgrzej masło. Wrzuć poszatkowane krążki pora oraz cebulę. Smaż, mieszając, aż warzywa zaczną się lekko rumienić. Oprósz je mąką i, dalej mieszając, smaż jeszcze 2-3 minuty.
Do garnka z warzywami wlej letni wywar mięsny (rosół lub bulion z kostki). Gotuj całość na średnim ogniu pod przykryciem około 15 minut.
Ser zetrzyj, dwie łyżki odłóż do dekoracji. Resztę stopniowo dodawaj do gotującej się zupy. Cały czas mieszaj i uważaj, by nie dopuścić do wrzenia zupy. Zdejmij z ognia. Gotową zupę dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Posyp resztą sera. Podawaj z wy- smażonym boczkiem.
Karmelizowany dodatek
Pół pora pokrój w krążki. Wrzuć na patelnię z 2 łyżkami masła. Oprósz solą i łyżeczką cukru. Smaż na małym ogniu, mieszając, aż por nabierze brązowego koloru i stanie się szklisty. Podawaj jako dodatek do czystych zup i bulionów.Źródło: Świat kobiety