Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 289
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 1054
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 4106
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 289
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 1054
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 4106
Składniki
Soczewicę przebierz, opłucz na sitku, osącz, wrzuć do garnka. Zalej bulionem, gotuj pod przykryciem ok. 40 minut. Obierz cebulę, czosnek oraz ziemniaki i marchewki. Czosnek posiekaj lub przeciśnij przez praskę. Cebulę pokrój w drobną kosteczkę, a ziemniaki na kawałki. Marchewki grubo zetrzyj.
Na patelni mocno rozgrzej olej. Wrzuć przygotowane warzywa. Mieszając, smaż je przez 2-3 minuty. Dodaj do soczewicy po 20 minutach gotowania. Jeśli zupa jest zbyt gęsta, dolej trochę wrzątku lub gorącego bulionu. Dołóż koncentrat.
Przypraw solą, pieprzem oraz słodką i ostrą papryką. Gotową zupę przelej do kokilek albo dużych kubków. Każdą porcję udekoruj, np. miętą.Źródło: Naj