Do góry

Zupy Przepis na:

zupa szczypiorkowa

zupa szczypiorkowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 9 Ocena: 35

Dodano:

Odsłon: 274

Nie masz pomysłu na wielki pęk szczypiorku? Ugotuj zupę! (przepis autorski)

Składniki

  • szczypiorek (pęczek o średnicy 4-5 cm)
  • margaryna roślinna (słynna MR) (2 łyżki)
  • czosnek (granulowany) (łyżeczka)
  • susz warzywny (2-3 garście) albo świeże: marchewka, pietruszka, seler (ilość w/g uznania: pokrojone w kostkę)
  • zioła prowansalskie (2 łyżki)
  • sól i pieprz (do doprawienia)
  • len mielony (łyżka)
  • śmietana 18 % (3 łyżki)
  • koniecznie: blender
5-6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
zupa szczypiorkowa

Przygotowanie

  1. 1. Nastawić do gotowania ok. 1,5 litra wody w garnku na zupę, dodać do niej margarynę, wsypać warzywa, czosnek, len i podgrzewać.

    2. Szczypiorek umyć i skroić, następnie podzielić na dwie porcje w proporcji 1:3.
    Mniejszą porcję szczypiorku dodać do gotującej się zupy.

    3. Większą część szczypiorku wsypać do wysokiego pojemnika, dodać kubek wywaru z garnka, zblendować. Dodać zawartość pojemnika do zupy, zamieszać.

    4. Dodać zioła. Do kubka wlać kilka łyżek wywaru i dodać do niego śmietanę, dobrze wymieszać, dodać zawartość kubka do zupy.

    5. Spróbować, doprawić solą i pieprzem zgodnie z gustem.

  2. 6. Dolać 2 kubki wody. Gotować, aż warzywa zmiękną.

    7. Zupę podawać z groszkiem ptysiowym lub makaronem.

    Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

ErJot 21 lipca Fajny pomysł na zupę i na wykorzystanie szczypiorku. I ciekawy dodatek w postaci lnu - z pewnością wypróbuję:) Odpowiedzi: 2 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń