Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Zupa szparagowa"
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 25
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3498
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 111
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 839
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 25
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3498
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 111
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 839
Składniki
Szparagi umyj i obierz. Obierki zachowaj na później.
W wysokim garnku zagotuj 2 l wody z solą, cukrem i połową cytryny. Włóż szparagi pionowo, główkami do góry i gotuj do miękkości. Wyjmij i ostudź.
Do powstałego wywaru wsyp obierki ze szparagów i gotuj tak długo, aż płyn zredukuje się o połowę. Pozostały wywar przecedź.
Szparagi pokrój na mniejsze kawałki, główki zachowaj do dekoracji, resztę włóż do zredukowanego wywaru i gotuj ok. 10 minut.
Zupę zmiksuj, dodaj śmietanę i jeszcze raz doprowadź do wrzenia. Dopraw solą, pieprzem i odrobiną cukru.
Gotową zupę podawaj udekorowaną główkami szparagów i natką pietruszki.Źródło: Telemax