Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Zupa szparagowa"
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 175
Delikatna polędwica wieprzowa, aromatyczne dodatki , to super danie obiadowe.
Odsłon: 116
Przepis dnia
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 2643
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 107634
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 175
Delikatna polędwica wieprzowa, aromatyczne dodatki , to super danie obiadowe.
Odsłon: 116
Przepis dnia
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 2643
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 107634
Składniki
Szparagi umyj i obierz. Obierki zachowaj na później.
W wysokim garnku zagotuj 2 l wody z solą, cukrem i połową cytryny. Włóż szparagi pionowo, główkami do góry i gotuj do miękkości. Wyjmij i ostudź.
Do powstałego wywaru wsyp obierki ze szparagów i gotuj tak długo, aż płyn zredukuje się o połowę. Pozostały wywar przecedź.
Szparagi pokrój na mniejsze kawałki, główki zachowaj do dekoracji, resztę włóż do zredukowanego wywaru i gotuj ok. 10 minut.
Zupę zmiksuj, dodaj śmietanę i jeszcze raz doprowadź do wrzenia. Dopraw solą, pieprzem i odrobiną cukru.
Gotową zupę podawaj udekorowaną główkami szparagów i natką pietruszki.Źródło: Telemax