Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Zupa z kaszą jaglaną"
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1333
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5858
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8843
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 18523
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1333
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5858
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8843
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 18523
Składniki
Kaszę jaglaną umieść na sicie, opłucz starannie letnią wodą i odstaw na kilka minut do ocieknięcia. Na patelni rozgrzej olej. Cebulę obierz, drobno poszatkuj. Wrzuć na patelnię, smaż, aż się zeszkli.
Wsyp kaszę jaglaną, podsmaż. przełóż do garnka, zalej bulionem (może być z kostki). Gotuj na średnim ogniu pod przykryciem, aż kasza zmięknie (około 20 minut).
Kawałek pora, kapustę, marchewkę oraz strąk czerwonej papryki oczyścić i starannie opłucz. Warzywa pokrój w cienkie paseczki. Wrzuć do garnka z gotującą się zupą. Ogrzewaj razem na średnim ogniu jeszcze ok. 10 minut.
Po tym czasie wsyp do zupy zielony groszek (nie musisz go wcześniej rozmrażać). Gotuj razem około 5-10 minut. Gotową zupę dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Rozlej do miseczek lub talerzy. Przed podaniem każdą porcję udekoruj kilkoma opłukanymi listkami natki.
porcje, czas ok. 50 min; porcja – 230 kcal, cena 2,40 zł.
Przechowując w lodówce warzywa, koniecznie wyjmij je z foliowych opakowań. Marchewkę, pietruszkę, por czy seler najlepiej ułożyć w szufladzie wyłożonej pochłaniającymi wilgoć ręcznikami z papieru.
. Kaszę jaglaną opłucz i upraż, a pozbędziesz się goryczki.Źródło: Świat kobiety