Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Zupa z kaszą jaglaną"
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 1076
Gdy zostaną nam ugotowane ziemniaki to właśnie polecam świetny przepis na kul...
Odsłon: 152
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 1076
Gdy zostaną nam ugotowane ziemniaki to właśnie polecam świetny przepis na kul...
Odsłon: 152
Składniki
Kaszę jaglaną umieść na sicie, opłucz starannie letnią wodą i odstaw na kilka minut do ocieknięcia. Na patelni rozgrzej olej. Cebulę obierz, drobno poszatkuj. Wrzuć na patelnię, smaż, aż się zeszkli.
Wsyp kaszę jaglaną, podsmaż. przełóż do garnka, zalej bulionem (może być z kostki). Gotuj na średnim ogniu pod przykryciem, aż kasza zmięknie (około 20 minut).
Kawałek pora, kapustę, marchewkę oraz strąk czerwonej papryki oczyścić i starannie opłucz. Warzywa pokrój w cienkie paseczki. Wrzuć do garnka z gotującą się zupą. Ogrzewaj razem na średnim ogniu jeszcze ok. 10 minut.
Po tym czasie wsyp do zupy zielony groszek (nie musisz go wcześniej rozmrażać). Gotuj razem około 5-10 minut. Gotową zupę dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Rozlej do miseczek lub talerzy. Przed podaniem każdą porcję udekoruj kilkoma opłukanymi listkami natki.
porcje, czas ok. 50 min; porcja – 230 kcal, cena 2,40 zł.
Przechowując w lodówce warzywa, koniecznie wyjmij je z foliowych opakowań. Marchewkę, pietruszkę, por czy seler najlepiej ułożyć w szufladzie wyłożonej pochłaniającymi wilgoć ręcznikami z papieru.
. Kaszę jaglaną opłucz i upraż, a pozbędziesz się goryczki.Źródło: Świat kobiety