Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa z kiełków fasoli mung, Kongnamulguk

Zupa z kiełków fasoli mung, Kongnamulguk

Autor:

Przepisów i artykułów: 3 Ocena: 32

Dodano:

Odsłon: 759

Zupa z fantastycznych kiełków fasoli mung, lekka, pikantna i sycąca. Smaczna również w wersji bezmięsnej, dla podrasowania smaku można wtedy dodać glony kombu. W wersji z makaronem lub bez.

Składniki

  • 300 g mielonej lub siekanej wieprzowiny (łopatka lub karczek)
  • 300 g świeżych kiełków fasoli mung
  • 1 cebula
  • 3 piórka cebuli dymki
  • 2-3 azjatyckie grzyby (np. mung, shitake)
  • Ziarna sezamu
  • Gochugaru
  • Czosnek
  • 2-3 papryczki birds eyes
  • Sos sojowy
  • Sos rybny (najlepiej z sardeli, bądż kilka suszonych sardeli)
  • Woda
  • Olej jadalny (dowolny)
  • 150 g makaronu azjatyckiego (np. udon)
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Zupa z kiełków fasoli mung, Kongnamulguk

Przygotowanie

  1. Na rozgrzany olej jadalny (np. rzepakowy, do woka) wrzucamy połowę poszatkowanych zielonych piór cebuli i krótko przesmażamy.

  2. Dodajemy zmielone lub bardzo drobno posiekane mięso wieprzowe, przyprawiamy gochugaru i ostrą papryką birds eye, smażymy na lekko- półtwardo ;)

  3. Dodajemy kiełki fasoli, posiekaną w piórka cebulę i pokrojone grzyby, zalewamy wodą.

  4. Doprawiamy sosem sojowym, sosem rybnym i dusimy ok 15 minut

  5. Na 5 minut wrzucamy ulubiony makaron azjatycki.
    Wykładamy na talerz lub dużą miseczkę, posypujemy zmiażdżonym, uprażonym sezamem i reszta dymki.
    Smacznego :)

  6. A że zrobiło mi się za dużo i zostało na rano, makaron wciągnął trochę zupy, ale nie rozpaćkał się, i powstało nowe danie - makaron z sosem :) Zjadłam , też pyszne :) Można by i taka wersję zrobić, odparować zupę i połączyć z osobno ugotowanym makaronem. Użyłam udon.
    Smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń