Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa z zielonej soczewicy

Zupa z zielonej soczewicy

Autor:

Przepisów i artykułów: 8 Ocena: 79

Dodano:

Odsłon: 2700

Dużo witamin mało kalorii

Składniki

  • 1 szklanka zielonej soczewicy
  • 1 marchewka
  • 1 cebyla
  • 1/2 cukini
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 15 dag fasoli szparagowej żółtej( może być zielona)
  • 2 pomidory
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • natka świeżej pietruszki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki chili
  • sól, pieprz , kminek
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Zupa z zielonej soczewicy

Przygotowanie

  1. Marchewkę, cebulę, paprykę i cukinię pokroić w kostkę. Soczewicę opłukać na sicie. Fasolę po opłukaniu i odcięciu końcówek pokroić na mniejsze kawałki.Czosnek i cebulę obrać i drobno posiekać.

  2. W garnku rozgrzać oliwę z oliwek, wrzucić czosnek i cebulę, zeszklić. Dodać marchewkę i paprykę , dusić kilka minut. Pod koniec duszenia wrzucić pokrojoną cukinię.( możemy również cukinię wrzucić razem z marchewką i papryką ale wtedy szybko się rozgotuje).

  3. Wlać 1 l wody, dodać soczewicę, fasolę i przyprawy, gotować ok. 30 minut. Pod koniec gotowania wrzucić obrane ze skórki i pokrojone pomidory.Zupę posypać natką świeżej pietruszki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń