Do góry

Zupy Przepis na:

Żurek

Żurek

Autor:

Przepisów i artykułów: 6 Ocena: 127

Dodano:

Odsłon: 3162

Na moim stole żurek gości nie tylko w okresie Świąt Wielkanocnych...

Składniki

  • 2 litry wody
  • 2 kostki rosołowe
  • 4 kawałki białej kiełbasy
  • kawałek wędzonego boczku
  • 2 ząbki czosnku
  • 0,5 cebuli średniej wielkości
  • 0,5 l zakwasu
  • 3-4 łyżeczki chrzanu
  • majeranek
  • 50 ml śmietanki 30%
  • 1 łyżka oliwy
5-6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ugotować bulion na kostkach lub wg uznania na włoszczyźnie. Boczek i cebulę pokroić w kostkę, smażyć na oliwie. Dodać do wrzącego bulionu razem z kiełbasą pokrojoną w plasterki.
    Gotować na małym ogniu ok. 30 min.

  2. Wlać zakwas. Dodać czosnek, chrzan i majeranek do smaku.
    Zagotować, zabielić śmietanką, gotować jeszcze chwilę.

    Podawać z ugotowanym jajkiem.

    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń