Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Apfelstrudel z sosem waniliowym"
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22674
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15033
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4789
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 45022
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 680
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 798
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22674
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15033
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4789
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 45022
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 680
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 798
Składniki
Płaty francuskiego ciasta ułożyć jeden na drugim i pozostawić w pokojowej temperaturze, aż ciasto rozmarznie. Rodzynki opłukać i osuszyć. Migdały grubo posiekać.
Jabłka (np. antonówki) obrać, po wykrojeniu gniazd nasiennych pokroić na cząstki. Od razu skropić je sokiem z cytryny (aby nie ściemniały), wymieszać z rodzynkami i migdałami.
Ciasto rozwałkować na stolnicy oprószonej mąką na placek o wymiarach 36x45 cm. Jajko roztrzepać widelcem. Odrobiną jajka posmarować brzegi placka. Posypać tartą bułką i rozłożyć jabłeczne nadzienie.
Posypać cukrem wymieszanym z cynamonem. Ciasno zwinąć wzdłuż dłuższego boku. Końce strudla zawinąć pod spód. Na wyłożonej pergaminem blasze ułożyć ciasto, wierzch posmarować pozostałym jajkiem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec około 30 minut.
Proszek budyniowy rozrobić w kilku łyżkach mleka. Resztę mleka zagotować, wlać budyń, gotować 1 minutę. Gotowy strudel posypać cukrem pudrem. Podawać na ciepło lub na zimno z dodatkiem sosu waniliowego.Źródło: Życie na gorąco