Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Apfelstrudel z sosem waniliowym"
Polecam. Pychota. Samo dobro.
Odsłon: 1710
Polecam. Pychota. Samo dobro.
Odsłon: 1710
Składniki
Płaty francuskiego ciasta ułożyć jeden na drugim i pozostawić w pokojowej temperaturze, aż ciasto rozmarznie. Rodzynki opłukać i osuszyć. Migdały grubo posiekać.
Jabłka (np. antonówki) obrać, po wykrojeniu gniazd nasiennych pokroić na cząstki. Od razu skropić je sokiem z cytryny (aby nie ściemniały), wymieszać z rodzynkami i migdałami.
Ciasto rozwałkować na stolnicy oprószonej mąką na placek o wymiarach 36x45 cm. Jajko roztrzepać widelcem. Odrobiną jajka posmarować brzegi placka. Posypać tartą bułką i rozłożyć jabłeczne nadzienie.
Posypać cukrem wymieszanym z cynamonem. Ciasno zwinąć wzdłuż dłuższego boku. Końce strudla zawinąć pod spód. Na wyłożonej pergaminem blasze ułożyć ciasto, wierzch posmarować pozostałym jajkiem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec około 30 minut.
Proszek budyniowy rozrobić w kilku łyżkach mleka. Resztę mleka zagotować, wlać budyń, gotować 1 minutę. Gotowy strudel posypać cukrem pudrem. Podawać na ciepło lub na zimno z dodatkiem sosu waniliowego.Źródło: Życie na gorąco