Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosty przepis na przesympatyczne bezowe duszki. Pyszne ciasteczka, które na pewno posmakują dzieciom. Świetny pomysł na Halloween.
Składniki
Do bardzo czystej i odtłuszczonej miski wlać białka i spienić je za pomocą miksera. Do lekko spienionych białek powoli dodawać po łyżce cukru i ubić na sztywna pianę. Kiedy cukier nie będzie juz wyczuwalny w białkach, a same białka będą sztywne i lśniące, dodać do nich ekstrakt waniliowy i sok z cytryny. Całość jeszcze chwile zmiksować.
Gotową masę przełożyć do rękawa cukierniczego. Blachę do pieczenia wyłożyć pergaminem i za pomocą rękawa cukierniczego z dużą okrągłą tyką wyciskać porcje bezy, formując małe duszki. Patrz film.
Piekarnik nagrzać do temperatury 150 st. C. Kiedy będzie juz gorący. tuz przed włożeniem ciasteczek, zmniejszyć temperature grzania do 100 st. C. Beziki piec w nagrzanym piekarniku 100 st. C przez 1 1/2 godziny. Upieczone bezy wystudzić w zamkniętym piekarniku. Czekoladę rozpuścić w mikrofali lub kąpieli wodnej. Za pomocą wykałaczki, na wystudzonych bezach, czekoladą namalować oczka i buźki. Smacznego!