Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Bezy z kremem koniakowym"
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 902
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 79
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2135
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4151
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 902
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 79
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2135
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4151
Składniki
Nastaw piekarnik na 100°C, a blachę wyłóż papierem do pieczenia. Z białek ubij sztywną pianę. Ubijając, stopniowo dodawaj cukier kryształ, a następnie lekko wmieszaj cukier puder i mąkę ziemniaczaną, dosypując stopniowo .
Napełnij masą worek cukierniczy z gładką końcówką i wyciśnij na blachę najpierw 10 jednakowej wielkości kółek, a następnie 10 kopczyków z czubkiem o takiej samej średnicy, jaką mają kółka.
Blachę wstaw do piekarnika i susz bezy przez około 70-80 minut. Jeżeli zaczną się rumienić, obniż temperaturę mniej więcej o 10°C. Kiedy bezy będą gotowe, odstaw je do ostygnięcia.
Ugotuj gęsty krem z mleka, cukru i budyniowego proszku, potem go przestudź. Ubijając, dodaj do kremu pokrojone w ka wałki miękkie masło i koniak.
Kółka z białek posmaruj dżemem. Napełnij kremem worek cukierniczy z rurką i wyciśnij na marmoladę. Krem udekoruj porzeczkami i przykryj efektownymi czubkami.
Do idealnego ubicia piany na suche i kruche bezy konieczna jest niska temperatura białek. Jajka powinny więc być wcześniej mocno schłodzone.Źródło: Na żywo