Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Bezy z kremem koniakowym"
Idealna na kolację lub do pracy.
Odsłon: 166
Masz ochotę na odrobinę orientalnych smaków? Nic trudnego. Przygotuj kurczaka...
Odsłon: 25650
Zdrowy wypiek. Biszkopt podobny do klasycznego, ale przygotowany z użyciem mą...
Odsłon: 99
Idealna na kolację lub do pracy.
Odsłon: 166
Masz ochotę na odrobinę orientalnych smaków? Nic trudnego. Przygotuj kurczaka...
Odsłon: 25650
Zdrowy wypiek. Biszkopt podobny do klasycznego, ale przygotowany z użyciem mą...
Odsłon: 99
Składniki
Nastaw piekarnik na 100°C, a blachę wyłóż papierem do pieczenia. Z białek ubij sztywną pianę. Ubijając, stopniowo dodawaj cukier kryształ, a następnie lekko wmieszaj cukier puder i mąkę ziemniaczaną, dosypując stopniowo .
Napełnij masą worek cukierniczy z gładką końcówką i wyciśnij na blachę najpierw 10 jednakowej wielkości kółek, a następnie 10 kopczyków z czubkiem o takiej samej średnicy, jaką mają kółka.
Blachę wstaw do piekarnika i susz bezy przez około 70-80 minut. Jeżeli zaczną się rumienić, obniż temperaturę mniej więcej o 10°C. Kiedy bezy będą gotowe, odstaw je do ostygnięcia.
Ugotuj gęsty krem z mleka, cukru i budyniowego proszku, potem go przestudź. Ubijając, dodaj do kremu pokrojone w ka wałki miękkie masło i koniak.
Kółka z białek posmaruj dżemem. Napełnij kremem worek cukierniczy z rurką i wyciśnij na marmoladę. Krem udekoruj porzeczkami i przykryj efektownymi czubkami.
Do idealnego ubicia piany na suche i kruche bezy konieczna jest niska temperatura białek. Jajka powinny więc być wcześniej mocno schłodzone.Źródło: Na żywo