Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Biblijne ciasteczka to kruche i słodkie łódeczki wypełnione aromatycznym nadzieniem na bazie fig i bakalii. Banalnie prosty przepis, do którego wykonania z pewnością posiadasz już wszystkie składniki.
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12336
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1388
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 13172
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5412
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12336
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1388
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 13172
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5412
Składniki
Przygotuj ciasto. Do miski przesiej mąkę, skrobię, proszek i sól. W osobnej misce utrzyj masło z cukrem na puszystą i jasną masę. Dodaj jajko i wymieszaj dokładnie, a następnie dołóż żółtko. Na końcu dołóż ekstrakt waniliowy i ekstrakt pomarańczowy. Wsyp suche składniki do mokrych i mieszaj do połączenia. Na koniec dodaj sok pomarańczowy. Uformuj ciasto w elastyczną kulę. Podziel ją na dwie części i każdą owiń w folię spożywczą. Wstaw je do lodówki na ok. 2 godziny.
Przygotuj nadzienie. Wszystkie składniki nadzienia przenieś do robota kuchennego i zblenduj je na gładką pastę.
Złóż ciasteczka. Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość ok. 2-3 mm. Za pomocą foremki wycinaj kółka o średnicy ok. 8 cm i odkładaj je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na środek każdego kółka nakładaj po łyżce nadzienia. Brzegi każdego kółka zwilż lekko wodą. Ściśnij brzegi kółka w trzech miejscach, tworząc łódeczkę. Mocno dociśnij fałdki do siebie, aby nie otworzyły się w trakcie pieczenia. Włóż blachę do lodówki na ok. 15 minut, a następnie do piekarnika nastawionego na 190 st. Celsjusza. Piecz ciasteczka przez 10-12 minut do zezłocenia brzegów. Wypieki wyjmij i ostudzaj na blaszce przez 5 minut. Biblijne ciasteczka figowe z orzechami przechowuj do tygodnia w szczelnie zamkniętym pojemniku.