Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Biblijne ciasteczka to kruche i słodkie łódeczki wypełnione aromatycznym nadzieniem na bazie fig i bakalii. Banalnie prosty przepis, do którego wykonania z pewnością posiadasz już wszystkie składniki.
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 118506
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8551
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3152
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 2348
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 118506
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8551
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3152
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 2348
Składniki
Przygotuj ciasto. Do miski przesiej mąkę, skrobię, proszek i sól. W osobnej misce utrzyj masło z cukrem na puszystą i jasną masę. Dodaj jajko i wymieszaj dokładnie, a następnie dołóż żółtko. Na końcu dołóż ekstrakt waniliowy i ekstrakt pomarańczowy. Wsyp suche składniki do mokrych i mieszaj do połączenia. Na koniec dodaj sok pomarańczowy. Uformuj ciasto w elastyczną kulę. Podziel ją na dwie części i każdą owiń w folię spożywczą. Wstaw je do lodówki na ok. 2 godziny.
Przygotuj nadzienie. Wszystkie składniki nadzienia przenieś do robota kuchennego i zblenduj je na gładką pastę.
Złóż ciasteczka. Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość ok. 2-3 mm. Za pomocą foremki wycinaj kółka o średnicy ok. 8 cm i odkładaj je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na środek każdego kółka nakładaj po łyżce nadzienia. Brzegi każdego kółka zwilż lekko wodą. Ściśnij brzegi kółka w trzech miejscach, tworząc łódeczkę. Mocno dociśnij fałdki do siebie, aby nie otworzyły się w trakcie pieczenia. Włóż blachę do lodówki na ok. 15 minut, a następnie do piekarnika nastawionego na 190 st. Celsjusza. Piecz ciasteczka przez 10-12 minut do zezłocenia brzegów. Wypieki wyjmij i ostudzaj na blaszce przez 5 minut. Biblijne ciasteczka figowe z orzechami przechowuj do tygodnia w szczelnie zamkniętym pojemniku.