Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo proste w wykonaniu ,delikatne w smaku ,idealne do kawy i herbaty.
Przepis dnia
Czebureki - przysmak tatarski, wersja mini i wyrób domowy. Te pierożki nie w...
Odsłon: 67584
Polecam to zniewalające danie. Łosoś oprószony cytrynowym pieprzem, szpinak d...
Odsłon: 1870
Przepis dnia
Czebureki - przysmak tatarski, wersja mini i wyrób domowy. Te pierożki nie w...
Odsłon: 67584
Polecam to zniewalające danie. Łosoś oprószony cytrynowym pieprzem, szpinak d...
Odsłon: 1870
Składniki
Ten biszkopcik był pieczony w małej tortownicy posmarowanej wcześniej odrobiną margaryny i pokruszonej bułką tartą.Najpierw oddzielamy z 3 jajek żółtka od białek.Białka ubijamy mikserem na sztywną pianę w misce,następnie do tej piany dodajemy pół szklanki cukru dalej miksujemy ,dodajemy żółtka nadal miksujemy.Do takiej masy dodajemy powoli pół szklanki mąki (w tym po 1 łyżeczce ziemniaczanej i proszku do pieczenia)i delikatnie mieszamy,póżniej wlewamy łyżkę wody gazowanej i oleju.Tak przyrządzone ciasto dajemy do tortownicy i pieczemy w piekarniku przez 25,30 minut w temp 170 stopni.
Masa do ciasta:Kupujemy gotowe opakowanie serka mascarpone,dajemy go do miseczki,dodajemy do niego cukru pudru,garść rodzynek,garść płatków migdałowych,możemy dodać pokrojoną suszoną morele .
Trzemy na tarce kilka kostek czekolady i kilka orzechów włoskich na posypkę i mieszamy razem .Kiedy biszkopt wystygnie ,przekrawamy do na połowę,i smarujemy większą ilością masy z serka mascarpone .Przykrywamy 2 częścią ciasta ,pozostałą częścią masy smarujemy wierzch biszkopta i posypujemy go posypką z czekolady i orzechów.Gotowe można jeść i delektować się delikatnym smakiem.