Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Biszkoptowy wieniec z czekoladą"
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 30594
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9672
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2162
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4160
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 868
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 30594
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9672
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2162
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4160
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 868
Składniki
Śmietanę mocno podgrzej. Tabliczki czekolady połam na kawałeczki. Wrzuć je do gorącej śmietany. Mieszaj, aż się rozpuszczą. Odstaw do wystudzenia, a następnie wstaw na kilka godzin do lodówki.
Żelatynę wymieszaj z niewielką ilością zimnej wody, a kiedy spęcznieje, rozpuść ją, podgrzewając. Stale przy tym mieszaj, aby żelatyna nie przypaliła się. Kawę rozpuść w odrobinie wrzątku. Schłodzoną śmietanę ubij na sztywno. Domieszaj kawę oraz likier.
Pokrój 4–6 biszkoptów na połówki. Wyłóż nimi spód małej tortownicy. Wkoło brzegu ustaw całe ciastka. Nałóż krem. Torcik wstaw do lodówki na 4 godziny.
Przed podaniem na wierzchu torcika ciasno ułóż dekoracyjne różyczki. Biszkoptowy wieniec możesz także obwiązać złotą wstążką, aby wyglądał jeszcze efektowniej.Źródło: Tina