Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Blok z masą pomarańczową"
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 57
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 43
Zupa wiśniowa to najlepsza zupa owocowa w sezonie letnim. Zdrowa i smaczna z...
Odsłon: 186
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 57
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 43
Zupa wiśniowa to najlepsza zupa owocowa w sezonie letnim. Zdrowa i smaczna z...
Odsłon: 186
Składniki
Masło utrzyj z cukrem oraz jajkami. Kiedy masa będzie puszysta i jasnokremowa, dosyp mąkę i proszek do pieczenia. Stale ucieraj. Kawę rozpuść w odrobinie wrzątku. Domieszaj do ciasta. Rozsmaruj je cienko na spodzie blachy wyłożonej pergaminem. Piecz około 25 minut w temp. 180 st. Placek wystudź i pokrój na 5 równych pasków.
2. Pomarańcze obierz, pokrój na kawałeczki. Żelatynę namocz i rozpuść, podgrzewając. Śmietanę ubij z cukrem pudrem. Wymieszaj z likierem oraz żelatyną. Dołóż pomarańcze.
Foremkę wyłóż 3 paskami ciasta. Rozsmaruj 1/2 kremu. Przykryj paskiem ciasta. Wyłóż resztę kremu. Połóż ostatni kawałek ciasta. Blok schładzaj 4 godziny. Udekoruj cząstkami pomarańczy.Źródło: Tina