Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Chrupiące ciasto porzeczkowe"
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 53
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 159
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 375
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 99
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 53
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 159
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 375
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 99
Składniki
Porzeczki umyj pod bieżącą wodą, osącz i oderwij szypułki.
Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Żółtka włóż do miski i ubijaj mikserem. Dodaj powoli 3 łyżki gorącej wody, cały czas ubijając. Stopniowo dosypuj także 15 dag cukru połączonego z cukrem wanilinowym. Mąkę pszenną przesiej z proszkiem do pieczenia, dodaj do masy żółtkowej i wymieszaj. Następnie dodaj stopione masło, mleko i ponownie delikatnie wymieszaj łyżką.
Prostokątną blachę wysmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą lub wyłóż papierem do pieczenia. Wylej na nią ciasto i równomiernie rozsmaruj je łyżką. Piecz 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200°C.
Dobrze schłodzone białka przelej do wysokiego naczynia, dodaj szczyptę soli i ubij je na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawaj pozostały cukier i mąkę ziemniaczaną. Gdy piana będzie gęsta i szklista, dodaj do niej porzeczki i delikatnie wymieszaj. Ciasto wyjmij z piekarnika, rozsmaruj na nim masę bezową i piecz jeszcze około 20 minut w temperaturze 150°C.
70 minut Porcja: 270 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie