Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne i szybkie, spróbujcie sami:)
Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczka...
Odsłon: 709
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 402
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 15137
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1839
Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczka...
Odsłon: 709
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 402
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 15137
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1839
Składniki
Do wysokiego garnka z wodą włożyć puszkę mleka skondensowanego i gotować na średnim ogniu 2,5 godziny. Karmel przygotować wcześniej aby ostygł przed wyłożeniem na ubitą śmietanę.
Do wysokiego naczynia lub miski wlać schłodzoną śmietanę, wsypać 3 łyżki cukru pudru oraz cukier wanilinowy. Całość delikatnie ubić mikserem (śmietanę Ramę ubijamy przez 8 minut a śmietanę Piątnicę około 3 minut).
Prostokątną blachę (24x30) wyłożyć folią lub pergaminem.
Ciasto układamy wg wzoru:
- herbatniki - bita śmietana - orzechy (pokrojone) - herbatniki - bita śmietana - karmel - orzechy
Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień. Jak się człowiek wprawi, to całe ciasto wykonana w 20 minut (oczywiście mleko trzeba przygotować wcześniej). Niestety fotka jest z grudnia 2009 i nie była "robiona" na potrzeby Smakera.