Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Ciasteczka owsiane z owocami kandyzowanymi"
Rozpływające się w ustach kremowe bakłażany. Odpowiednio przygotowane nie zas...
Odsłon: 287
Połączenie luksusu i smaku za niewielką cenę. Znacie i na pewno kochacie. Al...
Odsłon: 1406
Po upieczeniu skrzydełek zostało nam sosiku na dnie blachy, którego użyliśmy...
Odsłon: 304
Klasyka kilku europejskich kuchni, bo polskiej i ukraińskiej. Są bardzo smacz...
Odsłon: 1031
Rozpływające się w ustach kremowe bakłażany. Odpowiednio przygotowane nie zas...
Odsłon: 287
Połączenie luksusu i smaku za niewielką cenę. Znacie i na pewno kochacie. Al...
Odsłon: 1406
Po upieczeniu skrzydełek zostało nam sosiku na dnie blachy, którego użyliśmy...
Odsłon: 304
Klasyka kilku europejskich kuchni, bo polskiej i ukraińskiej. Są bardzo smacz...
Odsłon: 1031
Składniki
Mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem przesiewamy do miski. Dodajemy posiekane na drobno orzechy, cukier waniliowy, żółtka i pokrojoną na małe kawałki margarynę. Zagniatamy gładkie ciasto, odkładamy w chłodne miejsce na 30 minut, by odpoczęło.
Z ciasta toczymy dość cienki wałeczek. Dzielimy go na 20 części. Z każdego kawałka formujemy kulkę, którą lekko spłaszczamy w dłoniach.
Placuszki smarujemy białkiem na wierzchu i po bokach, a potem oblepiamy płatkami owsianymi. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, w środku każdego placuszka wyciskamy małe wgłębienie. Do wgłębień wciskamy kandyzowane owoce.
Pieczemy około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180oC.
Czas przygotowania 45 minut. Cena jednej sztuki około 0,80 złŹródło: Rewia