Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na strasznie pyszne ciastka pająki z masłem orzechowym i czekoladą deserową. Ciasteczka są chrupiące, aromatyczne i wybornie smakują.
Składniki
Ciastka. Do miski przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia. Wsypujemy cukier brązowy i cukier biały, sól i wszystko mieszamy. Odstawiamy. Masło o temperaturze pokojowej ucieramy na puszysto. Dodajemy masło orzechowe i miksujemy jeszcze 2 minuty. Wlewamy jajko, wanilię w proszku (ekstrakt waniliowy) i suche wcześniej przesiane składniki. Miksujemy do połączenia składników. Wyciągamy ciasto z misy miksera (powinno mieć konsystencję nie lepiącą się do rąk) Ciasto dzielimy na dwie części. Jedną zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki, a z drugiej części ciasta robimy kulki ( każda kulka to 30 g) Każdą kulkę spłaszczamy lekko i układamy w foremce na papierze do pieczenia. Kulki nie powinny być zbyt blisko siebie bo podczas pieczenia jeszcze urosną. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180*C i pieczemy w funkcji góra dół przez około 10 minut. Wyciągamy blaszkę z piekarnika i robimy w ciastkach dołki (patrz film) Wstawiamy z powrotem do piekarnika i pieczemy dalej przez około 8-10 minut. Wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.
Dekoracja. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Przelewamy do buteleczki z dozownikiem lub do woreczka cukierniczego. Nakładamy trochę roztopionej czekolady w dołki ciastek i przyklejamy do nich kulki czekoladowe. Przyklejamy też oczka. Na każdym ciastku malujemy roztopioną czekoladą nóżki pająków (patrz film)