Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mocno czekoladowe, wilgotne i miękkie ciasto z mąki kokosowej (bez glutenu), słodzone daktylami i dżemem.
Piersi kacze przygotowane na niedzielny obiad. Piersi wyszły smaczne, mięsko...
Odsłon: 881
Piersi kacze przygotowane na niedzielny obiad. Piersi wyszły smaczne, mięsko...
Odsłon: 881
Składniki
Daktyle włożyć do rondelka, zalać wodą i zagotować. Zmniejszyć moc palnika, gotować 20 min, odstawić by wystygły. Zmiksować na gładką masę.
Żółtka oddzielić od białek, dodać do daktyli i razem ubijać lub miksować przez kilka minut.
W garnku (ok. 2 l) rozpuścić masło, dodać kakao i wymieszać. Wsypać mąkę, proszek do pieczenia i mielone siemię lniane, dołożyć dżem i aromat oraz żółtka ubite z daktylami, dobrze wymieszać (wystarczy mieszanie łyżką). Opcjonalnie dodać pokrojoną czekoladę.
Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie połączyć z ciastem.
Blaszkę lub tortownicę o śr. 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piec w temp. 180ºC (z termoobiegiem) przez 50-60 minut. Sprawdzić patyczkiem, czy ciasto upieczone, jeśli jest zbyt mokre – zostawić na 10 min w piekarniku. Wyjąć, wystudzić.
Przyrządzić polewę czekoladową, zwłaszcza jeśli nie dodajemy do środka kawałków czekolady. Do rondelka wlać śmietanę, włożyć połamaną na kawałki czekoladę oraz masło. Podgrzewać, mieszając, do połączenia składników. Jeśli jest problem z połączeniem – wlać 2 łyżki gorącej wody. Wylać polewę na ciasto, rozprowadzić nożem. Można posypać posypką lub wiórkami czekoladowymi, najlepiej w trzech kolorach czekolady, lub orzechami czy migdałami.