Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
smaczne i długo świeże
Proste ciasto makowe na kruchym spodzie z kruszonką na wierzchu. Łatwe do upi...
Odsłon: 417
Sernik z rodzynkami. W sam raz na Święta. Przepis na dużą blaszkę. Wszystk...
Odsłon: 398
Na stole świątecznym nie może jej zabraknąć.
Odsłon: 1483
Nie ma to jak domowe ciasta zgodzicie się ze mną? ja osobiście uwielbiam piec...
Odsłon: 5733
Proste ciasto makowe na kruchym spodzie z kruszonką na wierzchu. Łatwe do upi...
Odsłon: 417
Sernik z rodzynkami. W sam raz na Święta. Przepis na dużą blaszkę. Wszystk...
Odsłon: 398
Na stole świątecznym nie może jej zabraknąć.
Odsłon: 1483
Nie ma to jak domowe ciasta zgodzicie się ze mną? ja osobiście uwielbiam piec...
Odsłon: 5733
Składniki
Żółtka,cukier, mleko(zimne),drożdże, i sól włożyć do garnka i rozmieszać.Po rozmieszaniu wsypać mąkę i wyrobić ciasto.Następnie wrobić w nie margarynę(mogą zostać małe kawałki margaryny)widoczne w cieście i odstawić na 12 godzin do lodówki.
Po ok.12 godzinach wyciągnąć ciasto z lodówki,podzielić na dwie części i rozwałkować na dwa placki o grubości 1 cm.Z białek ubić pianę z 1/2 szkl cukru,dołożyć zmielone orzechy i 3-4 łyżek bułki tartej.Powstałą masę podzielić na dwie części wyłożyć na ciasta.Zwinąć w rulon tak jak na makowiec,zawinąć lekko w papier aby mogło wyrosnąć,wyłożyć na blachę i piec na złoty kolor.