Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Ciasto jagodowe z kruszonką"
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3990
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 415629
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2643
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3990
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 415629
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2643
Składniki
Z drożdży, łyżeczki cukru, łyżki mąki i ok. dwóch łyżek mleka zrób zaczyn. Gotowy odstaw, aby wyrósł. Przesiej pozostałą mąkę. Dodaj sól, resztę cukru, zaczyn i miękki smalec. Wlej mleko, zagnieć jeszcze raz, aby ciasto było elastyczne i odstaw je do wyrośnięcia.
Oczyść jagody, a suchary pokrusz drobno. Z mąki, cukru, cynamonu i masła przygotuj kruszonkę. Ciasto rozwałkuj na cienki, prostokątny placek. Przenieś go na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Poprósz sucharami i rozłóż jagody. Posyp to wszystko kruszonką. Ciasto odstaw do wyrośnięcia na 15 minut.
Nagrzej piekarnik na 190° C i wstaw blachę. Piecz przez ok. 35 minut. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Czas przygotowania: ok. 70 min. Cena porcji: ok. 2 zł. Kalorie: 300 kcal.Źródło: Na żywo