Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Ciasto rabarbarowe z kruszonką"
Dzisiaj prosta pieczeń wieprzowa pieczona na patelni. Pieczeń bardzo miękka i...
Odsłon: 107
Matko i córko! W posiadaniu takiego weekendu, to ja już dawno nie byłem. Dzis...
Odsłon: 51
Dzisiaj prosta pieczeń wieprzowa pieczona na patelni. Pieczeń bardzo miękka i...
Odsłon: 107
Matko i córko! W posiadaniu takiego weekendu, to ja już dawno nie byłem. Dzis...
Odsłon: 51
Składniki
Z drożdży, łyżeczki cukru, połowy letniego mleka i dwóch łyżek mąki przygotuj zaczyn i odstaw w ciepłe miejsce, aby wyrósł.
Przesiej do misy pozostałą mąkę, dodaj cukier, pokrojone w kawałki miękkie masło, jajka, gałkę muszkatołową i zaczyn. Wszystko wymieszaj. Dolewając pozostałe mleko, zagnieć elastyczne ciasto. Przykryj je ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 40 minut. Rabarbar oczyść i pokrój na kawałki. Zrób kruszonkę: połącz mąkę z proszkiem do pieczenia, dodaj wiórki masła, cukier, żółtko i cukier wanilinowy. Wszystkie szybko połącz, aby powstały małe grudki.
Ciasto drożdżowe rozwałkuj, a następnie umieść je na blasze wysmarowanej tłuszczem. Uformuj wyższy brzeg. Na cieście rozłóż pokrojony rabarbar i posyp kruszonką oraz płatkami migdałowymi. Piecz w nagrzanym piekarniku w temperaturze 170° C ok. 40 minut. Gdy zupełnie ostygnie, pokrój na kawałki.
(bez czasu oczekiwania): 40 minut Porcja: 195 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie