Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Ciasto śliwkowe pod kokosową pierzynką"
Sałatka wigilijna która od bardzo wielu lat jest obowiązkowa na naszym wigili...
Odsłon: 885
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 739
Polecam. Lekka, zdrowa sałatka. Nie tylko na śniadanie.
Odsłon: 163
Przepis dnia
Doskonały w smaku sernik śmietankowo-kakaowy na ciasteczkowym spodzie, upiecz...
Odsłon: 1036
Pomysł na danie do ryżu,, ziemniaków czy makaronu. Jak kto woli. Bardzo prost...
Odsłon: 415
Sałatka wigilijna która od bardzo wielu lat jest obowiązkowa na naszym wigili...
Odsłon: 885
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 739
Polecam. Lekka, zdrowa sałatka. Nie tylko na śniadanie.
Odsłon: 163
Przepis dnia
Doskonały w smaku sernik śmietankowo-kakaowy na ciasteczkowym spodzie, upiecz...
Odsłon: 1036
Pomysł na danie do ryżu,, ziemniaków czy makaronu. Jak kto woli. Bardzo prost...
Odsłon: 415
Składniki
65 min • Porcja 380 kcal • Koszt porcji ok. 2 zł • Przepis na 12 porcji
Żółtka, masło, sól, cukier waniliowy i 1/4 szklanki cukru ucieram, dodaję mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wyrabiam ciasto. Przekładam na blaszkę 28x24 cm wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównuję wierzch.
Śliwki odsączam z syropu, świeże dryluję i kroję. Każdą obtaczam w wiórkach kokosowych. Układam na cieście rozcięciem do dołu.
Białka ubijam na sztywno z dodatkiem pozostałego cukru. Dodaję resztę wiórków kokosowych, delikatnie mieszam, wylewam na śliwki.
Piekę 40 min w piekarniku nagrzanym do 190°C. Studzę. Polewam polewą z czekolady.
<strong>Jadwiga Smolińska z Koronowa</strong>Źródło: Kobieta i życie