Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Ciasto śmietanowe"
Idealny schab na pierwszy i drugi dzień Świąt.
Odsłon: 17
Czekolada dubajska to rewelacyjne połączenie Waszej ulubionej czekolady i pys...
Odsłon: 559
Przepyszne i pachnące świętami babeczki, które można przygotować z dziećmi z...
Odsłon: 78
Mini szarlotki w słoiczkach.
Odsłon: 176
Idealny schab na pierwszy i drugi dzień Świąt.
Odsłon: 17
Czekolada dubajska to rewelacyjne połączenie Waszej ulubionej czekolady i pys...
Odsłon: 559
Przepyszne i pachnące świętami babeczki, które można przygotować z dziećmi z...
Odsłon: 78
Mini szarlotki w słoiczkach.
Odsłon: 176
Składniki
Ciasto: jajka lekko posól, ubij z cukrem na sztywną pianę. Wlej olej, wsyp mąkę, proszek. Zmiksuj. Wlej do natłuszczonej, posypanej bułką formy. Piecz ciasto 45 min w temp. 180°C. Zimne, przekrój je na 2 placki.
Masa kawowa: z podanych składników ugotuj budyń. Kiedy ostygnie, zmiksuj go z masłem. Wsyp 10 dag pokruszonych biszkopcików i 2 łyżki rumu (dowolnie), wymieszaj.
Masa śmietanowa: kremówkę ubij z cukrami, wymieszaj z serkiem mascarpone. Galaretkę przygotuj według przepisu na opakowaniu, odstaw, by zastygła.
Zimny spód biszkoptowy posmaruj 1/3 masy kawowej. Na niej ułóż trochę biszkopcików. Wgłębienia zalej tężejącą galaretką. Odstaw do stężenia.
Na galaretce rozłóż masę śmietanową, potem połóż resztę biszkopcików. Zalej pozostałą galaretką, odstaw do stężenia. Drugi placek posmaruj 1/3 masy kawowej.
Złóż placki razem. Resztą kremu kawowego posmaruj wierzch i boki ciasta. Udekoruj sezamem, startą czekoladą, rodzynkami.
Porcje 15. Przygot. 120 min. Cena 2,80 zł. Kalorie 480.
<strong>Przepis przysłała Zofia Bieniek-Pytlak ze Starachowic Sopata z Rytra.</strong>Źródło: Bella Relaks