Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Ciasto z likierem migdałowym i porzeczką"
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2313
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4401
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 1341
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 324
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2313
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4401
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 1341
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 324
Składniki
Czekoladę zetrzyj na grubych oczkach. Utrzyj tłuszcz z cukrem, cukrem wanilinowym i szczyptą soli. Wbij żółtka, ucieraj na pulchną masę. Dodaj czekoladę, orzechy laskowe, proszek do pieczenia i likier. Białka ubij na sztywno i przełóż porcjami do masy.
Blachę posmaruj tłuszczem, posyp mąką. Przełóż ciasto i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200° C. Piecz 20 minut.
Tłuszcz zagotuj, mieszając z miodem, cukrem i śmietaną, dodaj migdały. Masą migdałową posmaruj ciasto, piecz jeszcze około 15 minut.
Przygotuj nadzienie: śmietanę ubij na sztywno z cukrem wani- linowym i zagęstnikiem. Dodaj 2/3 porzeczek i likier, wymieszaj.
Ciasto przekrój w poprzek na 3 warstwy. Na jednej rozsmaruj krem, przykryj kolejną, znów nałóż krem, przykryj ostatnią warstwą. Posmaruj ciasto kremem, boki posyp startą czekoladą, a wierzch ozdób porzeczkami.
Czas przygotowania: 75 minut
Cena porcji: ok. 5,5 zł Kalorie: porcja 500 kcalŹródło: Na żywo