Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Drożdżowe muffinki z gruszką"
Składniki
Gruszki obrać, wyciąć gniazda nasienne, miąższ pokroić w kosteczkę. Proszek budyniowy wymieszać z 2 łyżkami cukru i 100 ml soku z czarnego bzu. Pozostały sok wlać do garnka, włożyć do niego gruszki, gotować około 5 minut. Dolać rozrobiony budyń.
Mieszając, gotować jeszcze minutę. Masę przelać do miseczki, odstawić do wystudzenia, od czasu do czasu przemieszać. Stopić 7,5 dag masła. Dolać do niego mleko. Do miseczki wsypać mąkę, 5 dag cukru i szczyptę soli. Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru.
Do miseczki z sypkimi składnikami wlać masło z mlekiem. Dodać drożdże i jajko. Zagnieść gładkie ciasto. Odstawić je pod przykryciem na 30-60 minut – do wyrośnięcia. W tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Resztę masła stopić. Cynamon wymieszać z pozostałymi 4 łyżkami cukru. Formę na muffiny z 12 wgłębieniami posmarować tłuszczem. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieść. Przełożyć na stolnicę oprószoną mąką. Rozwałkować na prostokąt 34 x 46 cm.
Placek posmarować połową stopionego masła. Posypać połową cukru z cynamonem, a następnie rozsmarować – pozostawiając wolne brzegi – masę z gruszek i soku z czarnego bzu. Placek zwinąć w rulon i pociąć na 12 plasterków.
Powstałe ślimaczki umieścić w zagłębieniach formy. Posmarować resztą masła i posypać resztą cukru z cynamonem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec 20-25 minut. Muffinki studzić w formie 20-25 minut. Potem ostrożnie wyjąć je i poczekać, aż całkowicie wystygną.Źródło: Życie na gorąco