Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proste ciasto jogurtowe, wilgotne, owocowe z chrupiącą kruszonką na wierzchu. Uda się nawet początkującym kucharzom, wystarczy działać zgodnie z przepisem.
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3765
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2126
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5575
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5586
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3765
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2126
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5575
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5586
Składniki
Składniki na ciasto w temperaturze pokojowej. Owoce myjemy, truskawki dzielimy na połówki i pozostawiamy do obcieknięcia. Przygotowujemy kruszonkę. Wszystkie składniki kruszonki wrzucamy do miski i łączymy rękami do konsystencji żwirku. Gotową kruszonkę wkładamy do lodówki.
Do misy miksera wbijamy jajka i wsypujemy cukry-zwykły i waniliowy. Całość miksujemy 3-4 minuty, aż masa zbieleje i napuszy się. Następnie dodajemy olej i jogurt. Krótko mieszamy. Na koniec przesiewamy do masy mąkę z proszkiem do pieczenia i miksujemy tylko do połączenia składników. Gotowe ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia na dnie i po bokach lub wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Na wierzch wykładamy owoce, które posypujemy kruszonką.
Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 °C na 50-60 minut (do suchego patyczka). Upieczoną babkę wykładamy z piekarnika zaraz po upieczeniu i odstawiamy do wystudzenia.
Ekspresowa babka jogurtowa z owocami i kruszonką gotowa!