Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proste ciasto jogurtowe, wilgotne, owocowe z chrupiącą kruszonką na wierzchu. Uda się nawet początkującym kucharzom, wystarczy działać zgodnie z przepisem.
Zdrowe i przepyszne połączenie delikatnego mięsa z piersi kurczaka, warzyw or...
Odsłon: 4958
Propozycja na klasyczny obiad. Zapraszam.
Odsłon: 112
libańska odmiana sałatki warzywnej z z naszą ulubioną kaszą kuskus, idealna p...
Odsłon: 1056
Zdrowe i przepyszne połączenie delikatnego mięsa z piersi kurczaka, warzyw or...
Odsłon: 4958
Propozycja na klasyczny obiad. Zapraszam.
Odsłon: 112
libańska odmiana sałatki warzywnej z z naszą ulubioną kaszą kuskus, idealna p...
Odsłon: 1056
Składniki
Składniki na ciasto w temperaturze pokojowej. Owoce myjemy, truskawki dzielimy na połówki i pozostawiamy do obcieknięcia. Przygotowujemy kruszonkę. Wszystkie składniki kruszonki wrzucamy do miski i łączymy rękami do konsystencji żwirku. Gotową kruszonkę wkładamy do lodówki.
Do misy miksera wbijamy jajka i wsypujemy cukry-zwykły i waniliowy. Całość miksujemy 3-4 minuty, aż masa zbieleje i napuszy się. Następnie dodajemy olej i jogurt. Krótko mieszamy. Na koniec przesiewamy do masy mąkę z proszkiem do pieczenia i miksujemy tylko do połączenia składników. Gotowe ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia na dnie i po bokach lub wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Na wierzch wykładamy owoce, które posypujemy kruszonką.
Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 °C na 50-60 minut (do suchego patyczka). Upieczoną babkę wykładamy z piekarnika zaraz po upieczeniu i odstawiamy do wystudzenia.
Ekspresowa babka jogurtowa z owocami i kruszonką gotowa!