Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypiek, który powstaje szybko, bez problemów i ceregieli, nie trzeba czekać, aż ostygnie, smakuje na ciepło, na zimno, zawsze. Tradycyjnie obwarzanki greckie składają się z dwóch warstw ciasta francuskiego z warstwą ciasta kruchego pomiędzy. U mnie w środku jest warstwa ciasta serowego
Ciasto palce lizać. A jesienią jest obowiązkowo do zrobienia. Polecam.
Odsłon: 4598
Sobota - to czas na grillowanie. Prosty przepis na smakowity kociołek pełen r...
Odsłon: 255
Smaczna pasta z makreli i twarogu. Polecam.
Odsłon: 781
Efekt chrupkości najłatwiej uzyskać dodając więcej oleju do smażenia, i tak o...
Odsłon: 1117
Czyli neapolitańska mozzarella w karocy. Uwaga! bardzo syta przekąska.
Odsłon: 311
Ciasto palce lizać. A jesienią jest obowiązkowo do zrobienia. Polecam.
Odsłon: 4598
Sobota - to czas na grillowanie. Prosty przepis na smakowity kociołek pełen r...
Odsłon: 255
Smaczna pasta z makreli i twarogu. Polecam.
Odsłon: 781
Efekt chrupkości najłatwiej uzyskać dodając więcej oleju do smażenia, i tak o...
Odsłon: 1117
Czyli neapolitańska mozzarella w karocy. Uwaga! bardzo syta przekąska.
Odsłon: 311
Składniki
Przygotowujemy ciasto twarogowe. Wszystkie składniki powinny być zimne. Mąkę z solą i sodą zmiksować z posiekanym masłem. Dodać twaróg, cukier puder, cukier waniliowy i żółtko, krótko wyrobić i włożyć do lodówki na 0,5 h. Dodatkowo potrzebujemy arkusz ciasta francuskiego.
Arkusz ciasta francuskiego przekroić na pół. Wyjdą 2 kwadraty 24 cm. Ciasto serowe rozwałkować między dwoma arkuszami papieru na taki sam kwadrat (wykorzystuję papier w który zawinięte było ciasto francuskie).
Jeden płat ciasta francuskiego posmarować jajkiem, na to położyć ciasto serowe, posmarować jajkiem, na to ciasto francuskie. Przejechać wałkiem lekko dociskając. *Ciasto serowe łatwo przenieść na papierze między którym było wałkowane. Z jednej strony odkleić papier, nanieść tą stroną na ciasto francuskie, odkleić papier (łatwo odchodzi)
Podzielić na 12 pasków 2 cm, każdy skręcić spiralnie wokół własnej osi, zlepić końce tworząc obwarzanek, posmarować jajkiem, oprószyć cukrem pudrem. Piec 15-20 min w 200C. *Czynności powinny przebiegać szybko, aby ciasto się zbytnio nie ociepiło *W trakcie pieczenia pierwszej tury, drugą wkładamy do lodówki
Upieczone oprószyć cukrem pudrem.