Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Jabłecznik z masą z adwokatem"
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 10036
Szparagi są bardzo smaczne i pełne cennych dla zdrowia składników. Sezon szpa...
Odsłon: 939
Uwielbiasz jeść słodkie batoniki? Jeśli kochasz snickersy, wypróbuj naszą gen...
Odsłon: 295
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 10036
Szparagi są bardzo smaczne i pełne cennych dla zdrowia składników. Sezon szpa...
Odsłon: 939
Uwielbiasz jeść słodkie batoniki? Jeśli kochasz snickersy, wypróbuj naszą gen...
Odsłon: 295
Składniki
Jajka wbij do miski. Dosyp 2/3 szklanki cukru. Ubijaj, aż masa będzie puszysta. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i porcjami wsypuj do masy jajecznej. Dolej 7 łyżek mleka i wymieszaj. Rozsmaruj je na spodzie blachy. Piecz w temperaturze 200o C ok. 10 minut.
Jabłka obierz, wytnij środki, pokrój je na duże kawałki. Włóż do garnka, dosyp pół szklanki cukru. Dodaj sok i skórkę z cytryny. Gotuj 5-6 minut. Proszek budyniowy wymieszaj ze szklanką mleka. Resztę mleka dolej do jabłek, zagotuj. Wlej rozmieszany budyń i gotuj, aż masa zgęstnieje. Przełóż ją do miski.
Zimną masę jabłkową rozsmaruj na spodzie biszkoptowym i wstaw do lodówki na 45 minut. Żelatynę namocz w odrobinie zimnej wody i odstaw, aby spęczniała. Śmietanę wymieszaj z wanilią i resztą cukru.
Likier podgrzej i rozpuść w nim spęczniałą żelatynę. Połącz ze śmietaną. Kremówkę ubij, odłóż trochę do dekoracji, resztę dodaj do masy z likierem. Wymieszaj i rozsmaruj na masie jabłkowej. Z bitej śmietany zrób rozetki na cieście. Udekoruj wisienkami i schłódź.
Zamiast ajerkoniakiem esy floresy na wierzchu ciasta możesz zrobić z rozpuszczonej ciemnej czekolady lub gotowej polewy. Efekt będzie jeszcze lepszy!Źródło: Na żywo