Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Jagodowy sernik na zimno"
Bardzo prosty pomysł na kolację, gdzie główną rolę gra marchewka. Zapiekana p...
Odsłon: 1409
Miałam trzy podejścia do tematu, zanim w airfryerze powstała wreszcie idealna...
Odsłon: 203
Bardzo prosty pomysł na kolację, gdzie główną rolę gra marchewka. Zapiekana p...
Odsłon: 1409
Miałam trzy podejścia do tematu, zanim w airfryerze powstała wreszcie idealna...
Odsłon: 203
Składniki
CZAS PRZYGOTOWANIA: około 40 minut
Masło (margarynę) stopić, odstawić do przestudzenia. Ciastka biszkoptowe pokruszyć w malakserze albo włożyć do foliowego worka i „przeprasować” wałkiem do ciasta. Spód tortownicy o śr. 26 cm wyłożyć pergaminem. Okruszki wymieszać z masłem. Masą wylepić spód tortownicy. Wstawić do lodówki na 30 minut.
Żelatynę wymieszać z niewielką ilością zimnej wody, odstawić, by spęczniała. Jagody przebrać, opłukać pod bieżącą wodą, dokładnie osączyć na sitku. Garść jagód odłożyć do dekoracji. Połowę pozostałych jagód zmiksować z cukrem. Cytrynę sparzyć, zetrzeć z niej skórkę i wycisnąć sok.
Twaróg utrzeć ze skórką i sokiem cytrynowym oraz jagodowym musem. Śmietanę ubić na sztywno, delikatnie domieszać do ucieranej masy. Spęczniałą żelatynę rozpuścić, podgrzewając na małym płomieniu. Ostrożnie połączyć z masą serową. Odstawić w chłodne miejsce na około 10 minut.
Kiedy masa zacznie lekko tężeć, dodać drugą połowę jagód i wylać na przygotowany spód. Sernik wstawić na 6 godzin do lodówki. Przed podaniem udekorować odłożonymi jagodami oraz melisą cytrynową.Źródło: Życie na gorąco