Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Karpatka z malinowym musem"
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22645
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14983
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4755
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44849
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 661
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 719
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22645
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14983
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4755
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44849
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 661
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 719
Składniki
ok. 90 min • Porcja 480 kcal • Koszt porcji ok. 2,50 zł • Przepis na 12 porcji
Wodę i margarynę zagotowuję, dodaję sól, proszek do pieczenia, wsypuję mąkę. Zdejmuję z ognia, ciągle mieszając pałką, aby zrobiła się taka „kluska” i ciasto odchodziło od ścianek.
Delikatnie studzę. Dodaję po jednym jajku do ciasta, ucierając pałką. Ucieram około 15 min.
Dwie blaszki smaruję tłuszczem, a następnie oprószam mąką. Ciasto dzielę na połowę i wykładam nim blaszki za pomocą łyżki.Piekę w 180°C około 20 min. Pod koniec zmniejszam temperaturę na 170°C.
Po upieczeniu placki „karpatkowe” przekładam malinową śmietanką. Żelatynę rozpuszczam w przegotowanej wodzie. Studzę. 5. Maliny miksuję, następnie przecedzam przez sitko, by usunąć pestki.
Śmietankę ubijam. W dalszej kolejności dokładam cukier, otrzymany sok malinowy oraz żelatynę. Dokładnie miksuję.
Gotową, lekko tężejącą śmietanką przekładam przygotowane blaty karpat kowe. Odstawiam do zastygnięcia.
Gdy ciasto ostygnie, posypuję je cukrem pudrem.
Jadwiga Kwiek z Faściszowej.Źródło: Kobieta i życie