Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Karpatka z malinowym musem"
Surówkę z pora można przygotować na wiele różnych sposobów. Najczęściej jedna...
Odsłon: 3228
Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczka...
Odsłon: 13401
Kopytka na smaczny, szybki obiad, deser lub kolację. Zagniatamy ciasto, formu...
Odsłon: 225
Surówkę z pora można przygotować na wiele różnych sposobów. Najczęściej jedna...
Odsłon: 3228
Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczka...
Odsłon: 13401
Kopytka na smaczny, szybki obiad, deser lub kolację. Zagniatamy ciasto, formu...
Odsłon: 225
Składniki
ok. 90 min • Porcja 480 kcal • Koszt porcji ok. 2,50 zł • Przepis na 12 porcji
Wodę i margarynę zagotowuję, dodaję sól, proszek do pieczenia, wsypuję mąkę. Zdejmuję z ognia, ciągle mieszając pałką, aby zrobiła się taka „kluska” i ciasto odchodziło od ścianek.
Delikatnie studzę. Dodaję po jednym jajku do ciasta, ucierając pałką. Ucieram około 15 min.
Dwie blaszki smaruję tłuszczem, a następnie oprószam mąką. Ciasto dzielę na połowę i wykładam nim blaszki za pomocą łyżki.Piekę w 180°C około 20 min. Pod koniec zmniejszam temperaturę na 170°C.
Po upieczeniu placki „karpatkowe” przekładam malinową śmietanką. Żelatynę rozpuszczam w przegotowanej wodzie. Studzę. 5. Maliny miksuję, następnie przecedzam przez sitko, by usunąć pestki.
Śmietankę ubijam. W dalszej kolejności dokładam cukier, otrzymany sok malinowy oraz żelatynę. Dokładnie miksuję.
Gotową, lekko tężejącą śmietanką przekładam przygotowane blaty karpat kowe. Odstawiam do zastygnięcia.
Gdy ciasto ostygnie, posypuję je cukrem pudrem.
Jadwiga Kwiek z Faściszowej.Źródło: Kobieta i życie