Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Karpatka z malinowym musem"
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3838
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 414702
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2387
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3838
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 414702
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2387
Składniki
ok. 90 min • Porcja 480 kcal • Koszt porcji ok. 2,50 zł • Przepis na 12 porcji
Wodę i margarynę zagotowuję, dodaję sól, proszek do pieczenia, wsypuję mąkę. Zdejmuję z ognia, ciągle mieszając pałką, aby zrobiła się taka „kluska” i ciasto odchodziło od ścianek.
Delikatnie studzę. Dodaję po jednym jajku do ciasta, ucierając pałką. Ucieram około 15 min.
Dwie blaszki smaruję tłuszczem, a następnie oprószam mąką. Ciasto dzielę na połowę i wykładam nim blaszki za pomocą łyżki.Piekę w 180°C około 20 min. Pod koniec zmniejszam temperaturę na 170°C.
Po upieczeniu placki „karpatkowe” przekładam malinową śmietanką. Żelatynę rozpuszczam w przegotowanej wodzie. Studzę. 5. Maliny miksuję, następnie przecedzam przez sitko, by usunąć pestki.
Śmietankę ubijam. W dalszej kolejności dokładam cukier, otrzymany sok malinowy oraz żelatynę. Dokładnie miksuję.
Gotową, lekko tężejącą śmietanką przekładam przygotowane blaty karpat kowe. Odstawiam do zastygnięcia.
Gdy ciasto ostygnie, posypuję je cukrem pudrem.
Jadwiga Kwiek z Faściszowej.Źródło: Kobieta i życie