Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Kolorowy piankowiec"
Roladki mięsne to danie, które łączy w sobie delikatność mięsa, wyrazisty sma...
Odsłon: 3091
danie szybkie, proste i pyszne czyli takie jakie lubimy najbardziej
Odsłon: 132
Dzisiejsze pałki to szybki, prosty i smaczny przepis na obiad dla całej rodzi...
Odsłon: 399
Kiedyś już chyba wspominałem, że przepis na ten sernik otrzymałem od mojej ps...
Odsłon: 432
Roladki mięsne to danie, które łączy w sobie delikatność mięsa, wyrazisty sma...
Odsłon: 3091
danie szybkie, proste i pyszne czyli takie jakie lubimy najbardziej
Odsłon: 132
Dzisiejsze pałki to szybki, prosty i smaczny przepis na obiad dla całej rodzi...
Odsłon: 399
Kiedyś już chyba wspominałem, że przepis na ten sernik otrzymałem od mojej ps...
Odsłon: 432
Składniki
Biszkopt: Ciasto najlepiej upiec dzień wcześniej. Białka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym. Obydwie mąki przesiewamy i mieszamy. Gdy piana jest gęsta, dodajemy na przemian po jednym żółtku i po łyżce zmieszanej mąki. Masę wykładamy do tortownicy, pieczemy około 35 minut w temperaturze 180oC. Odstawiamy do wystygnięcia.
Masa: Masło ucieramy z żółtkami, dodając po łyżce rozgniecionych bananów. Galaretkę rozpuszczamy w 1/2 szklanki gorącej wody, tężejącą dodajemy do masy, miksujemy. Wykładamy na biszkopt, wstawiamy do lodówki.
Pianka: Galaretkę rozpuszczamy w 1/2 szklanki gorącej wody, studzimy. Białka ubijamy z cukrem pudrem. Dodajemy tężejącą galaretkę. Pianę wykładamy na masę, na piance układamy plasterki bananów, polewamy tężejącą trzecią galaretką rozpuszczoną w szklance gorącej wody.
Czas przygotowania 120 minut. Cena jednej porcji około 0,75 zł
Wartość odżywcza jednej porcji 265 kcal, Białko 17 g, Tłuszcz 19 g, Węglowodany 68 gŹródło: Rewia