Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Kruche ciasto malinowe"
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 1122
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 175
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2212
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4255
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 1122
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 175
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2212
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4255
Składniki
Przesiej mąkę przez sitko, tak by pozbawić ją wszelkich grudek. Dodaj szczyptę soli i odmierzoną porcję cukru. Masło w temperaturze pokojowej pokrój w kostkę i dołóż do wcześniej wymieszanych składników. Wbij jajko. Wyrabiaj ciasto, aż jego konsystencja będzie jednolita.
Owiń je folią spożywczą i odłóż na godzinę do lodówki, aby się uleżało i nabrało kruchości. Następnie rozwałkuj ciasto na okrągły placek o średnicy formy do tarty i wyłóż nim wysmarowaną i wysypaną mąką poznańską formę. Wstaw do zamrażalnika do stężenia.
Rozgrzej piekarnik do 180oC. Włóż formę z ciastem i piecz przez około 15 minut. Ubij na sztywno skondensowane mleko z twarogiem, żółtkami i całym jajkiem. Dodaj miąższ z wanilii i posiekane listki z gałązki tymianku.
Wlej twarogowy krem na podpieczony korpus. Powrzucaj w masę maliny. Zmniejsz temperaturę piekarnika do 160oC i dopiekaj ciasto przez około 40 minut. Podawaj ostudzone ciasto ze świeżymi malinami lub malinowym musem.Źródło: TV14