Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapraszam na bardzo kruche ciasto z wiśniową pianką. Ciasto zrobiłam z mąki orkiszowej, kukurydzianej i samopszy. Do ciasta i pianki dodałam erytrol. Polecam.
Ciasteczka są bardzo kruche, słodkie i aromatyczne. Rewelacyjne do filiżanki...
Odsłon: 185
Jeszcze nigdy tak ryżu nie gotowałam. Ta propozycja jest dla tych, którzy chc...
Odsłon: 579
Toskańska zupa pomidorowa.
Odsłon: 294
Ciasteczka są bardzo kruche, słodkie i aromatyczne. Rewelacyjne do filiżanki...
Odsłon: 185
Jeszcze nigdy tak ryżu nie gotowałam. Ta propozycja jest dla tych, którzy chc...
Odsłon: 579
Toskańska zupa pomidorowa.
Odsłon: 294
Składniki
Ciasto : składniki wkładamy do miski i zagniatamy. Formujemy kulę i kroimy nożem na 3/4 i 1/3 ciasta. Zawijamy w folię spożywczą. Wkładamy do lodówki na około 30 minut. Jabłka myjemy i wycieramy do sucha, obieramy i ścieramy na tarce do miski. Skrapiamy sokiem z cytryny i odstawiamy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Większą część ciasta wałkujemy na stolnicy i wylepiamy blaszkę ciastem, posypujemy połową panieru.
Pianka : do miski wkładamy białka i miksujemy na sztywno. Dodajemy erytrol, miksujemy przez chwilę. Wsypujemy kisiel i ponownie miksujemy do połączenia się składników. Z jabłek odciskamy nadmiar soku i wsypujemy resztę panieru, mieszamy. Jabłka przekładamy na ciasto w blaszce i wyrównujemy. Następnie wykładamy piankę i wyrównujemy powierzchnię. Pozostałe ciasto ścieramy na tarce o dużych oczkach na kisielową piankę. Blaszkę wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 1 godzinę. Upieczone ciasto wyjmujemy z blaszki. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.