Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Lekki placek biszkoptowy"
Wiele osób unika jedzenia pączków i gniazdek ze względu na wysmażanie ich na...
Odsłon: 19197
Każdy uwielbia chrupiące gofry, jeszcze lekko ciepłe, szczególnie z dodatkiem...
Odsłon: 13009
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1642
wiem, wiem, przepisow jest tysiace, ale mysle ze ten jest wart uwagi :) nales...
Odsłon: 232070
Wiele osób unika jedzenia pączków i gniazdek ze względu na wysmażanie ich na...
Odsłon: 19197
Każdy uwielbia chrupiące gofry, jeszcze lekko ciepłe, szczególnie z dodatkiem...
Odsłon: 13009
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1642
wiem, wiem, przepisow jest tysiace, ale mysle ze ten jest wart uwagi :) nales...
Odsłon: 232070
Składniki
Jabłka umyj, 3 sztuki obierz ze skórki, usuń gniazda nasienne, pokrój w kostkę. Z jabłka, które zostało, usuń gniazda nasienne i pokrój w ósemki.
Jajka, rozbij, oddziel białka od żółtek. Do białek dodaj szczyptę soli i ubij mikserem na sztywną pianę. Pod koniec stopniowo dosypuj cukier (nie przerywając ubijania). Gdy piana będzie już sztywna i błyszcząca, dodawaj po jednym żółtku, wciąż miksując. Na koniec dodawaj po 1 łyżce przesianej mąki, delikatnie mieszając ciasto łyżką lub szpatułką. Dodaj jabłka pokrojone w kostkę, wymieszaj.
Tortownicę posmaruj tłuszczem i wysp bułką tartą lub wyłóż papierem do pieczenia. Wlej ciasto, na wierzchu ułóż kawałki jabłka ze skórką. Piecz 35-45 minut w temperaturze 180° C do tzw. suchego patyczka.
70 minut Porcja: 170 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie