Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Lekki torcik brzoskwiniowy z bitą śmietaną"
Szybkie i pyszne danie z cukinią, kurczakiem i warzywami.
Odsłon: 292
Kwintesencja smaku jagnięciny i najlepsze danie z grilla.
Odsłon: 10
Smaczne danie z cukinią.
Odsłon: 445
Przepyszny i chrupiący schabowy podany z ziemniakami, koperkiem i sałatą z wł...
Odsłon: 1150
Szybkie i pyszne danie z cukinią, kurczakiem i warzywami.
Odsłon: 292
Kwintesencja smaku jagnięciny i najlepsze danie z grilla.
Odsłon: 10
Smaczne danie z cukinią.
Odsłon: 445
Przepyszny i chrupiący schabowy podany z ziemniakami, koperkiem i sałatą z wł...
Odsłon: 1150
Składniki
Białka ubij na sztywno z połową cukru. Żółtka utrzyj z pozostałym cukrem, wymieszaj z pianą. Na koniec wsyp mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszaj łyżką.
Dużą blachę wyłóż papierem do pieczenia i wyrysuj na nim 4 okręgi o średnicy 15 cm (trzeba pozostawić między nimi 3-4 cm odległości, bo ciasto trochę urośnie). Na narysowane koła wyłóż ciasto.
Brzoskwinie dokładnie umyj, sparz i zdejmij z nich skórkę. Usuń pestki i pokrój w ósemki. Żelatynę rozpuść w 1 szklanki wrzącej wody. Odstaw, by wystygła.
Schłodzoną śmietankę ubij mikserem na sztywno, pod koniec dodając cukier puder. Następnie wlej wystudzoną żelatynę i jeszcze chwilę ubijaj, by nie było grudek.
Na pierwszym blacie biszkoptowym ułóż część brzoskwiń i posmaruj 1/3 części ubitej śmietany. Przykryj drugim blatem, udekoruj śmietaną i brzoskwiniami. Tak samo przygotuj drugi torcik. Wstaw do lodówki..
<strong>: 100 minut. Porcja: 350 kilokalorii.</strong>Źródło: Świat i Ludzie