Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Lekki torcik brzoskwiniowy z bitą śmietaną"
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12516
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1412
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 13530
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5705
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12516
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1412
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 13530
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5705
Składniki
Białka ubij na sztywno z połową cukru. Żółtka utrzyj z pozostałym cukrem, wymieszaj z pianą. Na koniec wsyp mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszaj łyżką.
Dużą blachę wyłóż papierem do pieczenia i wyrysuj na nim 4 okręgi o średnicy 15 cm (trzeba pozostawić między nimi 3-4 cm odległości, bo ciasto trochę urośnie). Na narysowane koła wyłóż ciasto.
Brzoskwinie dokładnie umyj, sparz i zdejmij z nich skórkę. Usuń pestki i pokrój w ósemki. Żelatynę rozpuść w 1 szklanki wrzącej wody. Odstaw, by wystygła.
Schłodzoną śmietankę ubij mikserem na sztywno, pod koniec dodając cukier puder. Następnie wlej wystudzoną żelatynę i jeszcze chwilę ubijaj, by nie było grudek.
Na pierwszym blacie biszkoptowym ułóż część brzoskwiń i posmaruj 1/3 części ubitej śmietany. Przykryj drugim blatem, udekoruj śmietaną i brzoskwiniami. Tak samo przygotuj drugi torcik. Wstaw do lodówki..
<strong>: 100 minut. Porcja: 350 kilokalorii.</strong>Źródło: Świat i Ludzie