Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Lodowiec á la tiramisu"
Ciasto idealne na święta i karnawał. Zawiera w sobie najsmaczniejsze tradycyj...
Odsłon: 2504
Pyszna ziemniaczana zapiekanka z mięsem mielonym pod jogurtową pierzynką.
Odsłon: 2530
Dzisiejsze pałki to szybki, prosty i smaczny przepis na obiad dla całej rodzi...
Odsłon: 298
Ciasto idealne na święta i karnawał. Zawiera w sobie najsmaczniejsze tradycyj...
Odsłon: 2504
Pyszna ziemniaczana zapiekanka z mięsem mielonym pod jogurtową pierzynką.
Odsłon: 2530
Dzisiejsze pałki to szybki, prosty i smaczny przepis na obiad dla całej rodzi...
Odsłon: 298
Składniki
Żelatynę zalej 1/4 szklanki wrzątku, starannie wymieszaj i odstaw, by dobrze przestygła (jeśli żelatyna będzie zbyt ciepła, śmietana zwarzy się). Schłodzoną kremówkę przelej do wysokiego naczynia i ubij na sztywno. Pod koniec ubijania dodawaj małymi porcjami przestudzoną żelatynę i miksuj jeszcze chwilę.
Serek mascarpone przełóż do miski, dodaj cukier puder i wymieszaj bardzo delikatnie łyżką. Do masy serowej stopniowo dodawaj ubitą śmietanę, delikatnie mieszaj do chwili, aż dokładnie się połączą. Masę podziel na 3 części. Do każdej części dodaj po łyżce umytych i osuszonych borówek.
Podłużną formę wysmaruj olejem i wysyp cukrem pudrem lub wyłóż przeźroczystą folią spożywczą (ułatwi późniejsze wyjęcie lodowca). Na dno wyłóż jedną część kremu, potem połowę biszkoptów nasączonych brandy (nie mocz ich zbyt długo, bo się rozpadną). Następnie wyłóż drugą część kremu, ponownie biszkopty maczane w brandy i na wierzch – pozostały krem.
Odstaw do lodówki na całą noc. Przed podaniem wyjmij z formy, udekoruj borówkami oraz listkami świeżej melisy.
(bez czasu oczekiwania): 35 minut
Porcja: 430 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie