Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Makowa panienka to jeden z najpopularniejszych ciast w okresie świąteczno - noworocznym. Moim zdaniem jest to doskonała konkurencja dla klasycznych makowców czy szarlotek. W tym wypieku mamy pyszny blat makowy z kremem czekoladowym i ciastem czekoladowym.
Dzień dobry dziś do zaproponowania mam dla was przepyszną szynkę na kanapki,...
Odsłon: 150
Burrito to pyszna propozycja na obiad lub ciepłą kolację. Idealna, kiedy brak...
Odsłon: 213
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 9243
Dzień dobry dziś do zaproponowania mam dla was przepyszną szynkę na kanapki,...
Odsłon: 150
Burrito to pyszna propozycja na obiad lub ciepłą kolację. Idealna, kiedy brak...
Odsłon: 213
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 9243
Składniki
Ciasto czekoladowe: Jajka ubijam z cukrem na puch. Dodaję kakao, mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Ciasto przelewam do małej kwadratowej formy do pieczenia. Piekę około 40 minut w 180 stopniach. Studzę. Kroję na pół. Blat makowy: Białka ubijam na puch. Dodaję cukier. Ubijam. Dodaję mak i mąkę. Piekę około 30 minut w 170 stopniach. Studzę. Krem czekoladowy: 300 ml mleka zagotowuję z cukrem. W 200 ml mleka rozpuszczam budyń i żółtka. Gotuję gęsty budyń. Miękkie masło ubijam na puch. Dodaje zimny budyń. Miksuję. Na blacie czekoladowym smaruję połowę kremu czekoladowego. Na kremie układam blat makowy. Na blacie makowym układam pozostały krem czekoladowym. Na kremie układam drugi blat czekoladowy. Dowolnie dekoruję. Chłodzę dwie godziny w lodówce.