Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Makowa panienka to jeden z najpopularniejszych ciast w okresie świąteczno - noworocznym. Moim zdaniem jest to doskonała konkurencja dla klasycznych makowców czy szarlotek. W tym wypieku mamy pyszny blat makowy z kremem czekoladowym i ciastem czekoladowym.
Pyszne danie obiadowe na każdą okazje. Uwielbiam czerwona kapustę, jest smacz...
Odsłon: 10025
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 9064
Ziemniaki biedaka to bardzo prosty i tani przepis na pożywne danie. Tak przyg...
Odsłon: 6421
Pyszne danie obiadowe na każdą okazje. Uwielbiam czerwona kapustę, jest smacz...
Odsłon: 10025
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 9064
Ziemniaki biedaka to bardzo prosty i tani przepis na pożywne danie. Tak przyg...
Odsłon: 6421
Składniki
Ciasto czekoladowe: Jajka ubijam z cukrem na puch. Dodaję kakao, mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Ciasto przelewam do małej kwadratowej formy do pieczenia. Piekę około 40 minut w 180 stopniach. Studzę. Kroję na pół. Blat makowy: Białka ubijam na puch. Dodaję cukier. Ubijam. Dodaję mak i mąkę. Piekę około 30 minut w 170 stopniach. Studzę. Krem czekoladowy: 300 ml mleka zagotowuję z cukrem. W 200 ml mleka rozpuszczam budyń i żółtka. Gotuję gęsty budyń. Miękkie masło ubijam na puch. Dodaje zimny budyń. Miksuję. Na blacie czekoladowym smaruję połowę kremu czekoladowego. Na kremie układam blat makowy. Na blacie makowym układam pozostały krem czekoladowym. Na kremie układam drugi blat czekoladowy. Dowolnie dekoruję. Chłodzę dwie godziny w lodówce.