Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Makowe ciasto z pomarańczami"
Pyzy ziemniaczane z farszem z mielonego mięsa wieprzowego. Ugotowane, okraszo...
Odsłon: 5413
Dietetyczna wersja smakołyku.
Odsłon: 79
Polecam. Może być na śniadanie, może być na kolację. Samo dobro.
Odsłon: 1153
Pyzy ziemniaczane z farszem z mielonego mięsa wieprzowego. Ugotowane, okraszo...
Odsłon: 5413
Dietetyczna wersja smakołyku.
Odsłon: 79
Polecam. Może być na śniadanie, może być na kolację. Samo dobro.
Odsłon: 1153
Składniki
Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Wymieszaj mak z mlekiem w małej misce i odstaw na 20 minut.
Wymieszaj w rondelku szklankę cukru ze szklanką wody. Gotuj 2-3 minuty. Zmniejsz ogień i gotuj jeszcze 2 minuty. Dodaj plasterki owoców i gotuj 10 minut. Wyjmij cytrusy. Do syropu wlej sok pomarańczowy i gotuj 10-12 minut, ostudź.
Ułóż na blaszce (20 x 20 cm) na papierze do pieczenia plasterki pomarańczy. Zmiksuj masło, resztę cukru, skórkę z pomarańczy. Wbij jajka, dodaj mąkę i proszek, mak z mlekiem i połowę ugotowanego soku. Wylej ciasto na plasterki owoców, piecz godzinę.
Po kwadransie odwróć blaszkę i wyjmij ciasto. Nasącz resztą syropu z pomarańczy.
Czas przygotowania: ok. 2 godzin • porcja: 490 kcal • koszt: ok. 2,5 zł • dla 8 osób.Źródło: Olivia