Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Makowe ciasto z pomarańczami"
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 338
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2760
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 899
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1653
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14450
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 338
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2760
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 899
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1653
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14450
Składniki
Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Wymieszaj mak z mlekiem w małej misce i odstaw na 20 minut.
Wymieszaj w rondelku szklankę cukru ze szklanką wody. Gotuj 2-3 minuty. Zmniejsz ogień i gotuj jeszcze 2 minuty. Dodaj plasterki owoców i gotuj 10 minut. Wyjmij cytrusy. Do syropu wlej sok pomarańczowy i gotuj 10-12 minut, ostudź.
Ułóż na blaszce (20 x 20 cm) na papierze do pieczenia plasterki pomarańczy. Zmiksuj masło, resztę cukru, skórkę z pomarańczy. Wbij jajka, dodaj mąkę i proszek, mak z mlekiem i połowę ugotowanego soku. Wylej ciasto na plasterki owoców, piecz godzinę.
Po kwadransie odwróć blaszkę i wyjmij ciasto. Nasącz resztą syropu z pomarańczy.
Czas przygotowania: ok. 2 godzin • porcja: 490 kcal • koszt: ok. 2,5 zł • dla 8 osób.Źródło: Olivia