Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zarówno dla miłośników makowców, jak i tych, co kochają ciasta z jabłkami! Delikatny, rozpływający się w ustach, o intensywnym smaku. A do tego bez dodatku mąki, ach, po prostu makowiec idealny...
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1326245
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 12035
Przepis dnia
Zupa czardasz, czyli zupa gulaszowa, to tradycyjna potrawa rodem z kuchni węg...
Odsłon: 16690
Przepis dnia
Zapiekanka prowansalska jest pełna soczystych i dojrzałych warzyw, ziół i sos...
Odsłon: 5397
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1326245
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 12035
Przepis dnia
Zupa czardasz, czyli zupa gulaszowa, to tradycyjna potrawa rodem z kuchni węg...
Odsłon: 16690
Przepis dnia
Zapiekanka prowansalska jest pełna soczystych i dojrzałych warzyw, ziół i sos...
Odsłon: 5397
Składniki
Masę makową odsączyć (najlepiej odcisnąć wodę przez gazę). Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Migdały lub orzechy zmielić w młynku do kawy. Śliwki pokroić na mniejsze kawałki. Masło zmiksować z cukrem, powoli dodawać żółtka ciągle ubijając. Dodać jabłka, orzechy lub migdały, rodzynki, śliwki, skórkę pomarańczową, miód, zapach, proszek do pieczenia i mak. Zmiksować wszystko na jednolitą masę. Białka ubić na sztywno. Delikatnie wymieszać pianę z masą makową. Masę wylać do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 65-75 minut w temperaturze 180 stopni.