Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Monkey bread, czyli małpi chlebek to słodki chlebek cynamonowy zrobiony z ciasta drożdżowego z delikatną, karmelową nutą. Obłędny w smaku. Skusi każdego łasucha. To ciasto wywodzi się z kuchni amerykańskiej, a jego sekretem jest odpowiednio długie wyrabianie. Małpi chlebek najlepiej podawać zaraz po upieczeniu. Odrywanie puszystego cynamonowego ciasta to prawdziwa przyjemność!
To danie mogę jeść na śniadanie, obiad i kolację. Racuch są mięciutkie, pyszn...
Odsłon: 1170
Pyszne ciasto bez pieczenia z masą krówkową i prażonymi migdałami.
Odsłon: 95
Taco z kurczakiem to eksplozja smaków i kolorów, które rozgrzeją każde spotka...
Odsłon: 1148
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 2355
Pączki bez dodatku cukru i bez mąki pszennej. Idealne dla osób na diecie i cu...
Odsłon: 2439
Czerwona kapusta jest skuteczna w leczeniu otyłości i cukrzycy typu 2. Wspier...
Odsłon: 1092
To danie mogę jeść na śniadanie, obiad i kolację. Racuch są mięciutkie, pyszn...
Odsłon: 1170
Pyszne ciasto bez pieczenia z masą krówkową i prażonymi migdałami.
Odsłon: 95
Taco z kurczakiem to eksplozja smaków i kolorów, które rozgrzeją każde spotka...
Odsłon: 1148
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 2355
Pączki bez dodatku cukru i bez mąki pszennej. Idealne dla osób na diecie i cu...
Odsłon: 2439
Czerwona kapusta jest skuteczna w leczeniu otyłości i cukrzycy typu 2. Wspier...
Odsłon: 1092
Składniki
Robimy rozczyn. Cztery łyżki mąki łączymy ze szklanką ciepłego mleka świeżymi skruszonymi drożdżami oraz cukrem. Odstawiamy w ciepłe miejsce na około 10 minut do wyrośnięcia. Jeśli używamy suchych drożdży, wystarczy połączyć je z mąką.
W drugim naczyniu umieszczamy resztę składników: pozostałą część mąki, roztopione masło, wodę, sól.
Do miski z mąką i pozostałymi składnikami przelewamy rozczyn i zagniatamy ciasto do do momentu, kiedy stanie się miękkie i elastyczne.
Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczka i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1- 2 godziny.
Po tym czasie wyciągamy ciasto, krótko je zagniatamy, a następnie dzielimy na małe kulki. Każdą z kulek obtaczamy najpierw w roztopionym i przestudzonym maśle, a następnie w cynamonowej posypce wykonanej z cynamonu i brązowego cukru.
Kuleczki przekładamy do formy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na około 30 minut.
Gotowy odrywany chlebek cynamonowy cudownie smakuje z kubkiem gorącej kawy lub herbaty.