Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Monkey bread, czyli małpi chlebek to słodki chlebek cynamonowy zrobiony z ciasta drożdżowego z delikatną, karmelową nutą. Obłędny w smaku. Skusi każdego łasucha. To ciasto wywodzi się z kuchni amerykańskiej, a jego sekretem jest odpowiednio długie wyrabianie. Małpi chlebek najlepiej podawać zaraz po upieczeniu. Odrywanie puszystego cynamonowego ciasta to prawdziwa przyjemność!
Domowa wersja chleba tostowego. Pycha. Nie potrzeba nic oprócz masła, a niebo...
Odsłon: 17
Przepis dnia
Czyli makaron na policzkach wieprzowych - guanciale. Czyli podróż w poszukiwa...
Odsłon: 606
Dzisiaj szynka wieprzowa w sosie własnym, pyszne , kruche mięsko. Przepis pro...
Odsłon: 3787
Domowa wersja chleba tostowego. Pycha. Nie potrzeba nic oprócz masła, a niebo...
Odsłon: 17
Przepis dnia
Czyli makaron na policzkach wieprzowych - guanciale. Czyli podróż w poszukiwa...
Odsłon: 606
Dzisiaj szynka wieprzowa w sosie własnym, pyszne , kruche mięsko. Przepis pro...
Odsłon: 3787
Składniki
Robimy rozczyn. Cztery łyżki mąki łączymy ze szklanką ciepłego mleka świeżymi skruszonymi drożdżami oraz cukrem. Odstawiamy w ciepłe miejsce na około 10 minut do wyrośnięcia. Jeśli używamy suchych drożdży, wystarczy połączyć je z mąką.
W drugim naczyniu umieszczamy resztę składników: pozostałą część mąki, roztopione masło, wodę, sól.
Do miski z mąką i pozostałymi składnikami przelewamy rozczyn i zagniatamy ciasto do do momentu, kiedy stanie się miękkie i elastyczne.
Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczka i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1- 2 godziny.
Po tym czasie wyciągamy ciasto, krótko je zagniatamy, a następnie dzielimy na małe kulki. Każdą z kulek obtaczamy najpierw w roztopionym i przestudzonym maśle, a następnie w cynamonowej posypce wykonanej z cynamonu i brązowego cukru.
Kuleczki przekładamy do formy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na około 30 minut.
Gotowy odrywany chlebek cynamonowy cudownie smakuje z kubkiem gorącej kawy lub herbaty.