Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jedno z najsmaczniejszych ciast mielonych, jakie do tej pory upiekłam. Ciasto jest przepyszne, co tu ukrywać, zawiera sporo masła, a wiadomo, że co maślane, to cudowne w smaku. Do tego świeżo zerwane maliny i odrobina płatków migdałowych, co w konsekwencji daje nam uwodzicielski maślano-malinowy zapach, który prowokuje do zjedzenia ciasta jeszcze na ciepło. Masa świetnie nada się również na muffinki, ale wówczas należy skrócić czas pieczenia. Ciasto, poza tym, że smaczne, posiada jeszcze jedną ważną zaletę. Jest niesamowicie proste do przygotowania. Ale to już chyba domena wszystkich placków mielonych ????
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4095
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11221
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6451
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5452
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13444
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 5213
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4095
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11221
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6451
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5452
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13444
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 5213
Składniki
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzewamy do 180⁰C. Masło miksujemy z cukrem na gładką masę. Dodajemy pojedynczo jajka, następnie przesianą mąkę z proszkiem i na końcu mleko. Tak przygotowaną masę przekładamy na blaszkę (u mnie forma średnicy 23 cm.) Na masę wykładamy maliny i posypujemy płatkami migdałowymi. Pieczemy ok. 30 min do zarumienienia ciasta. Najlepiej wykonać próbę patyczka, bo jak wiemy różne piekarniki mają różne możliwości.