Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jedno z najsmaczniejszych ciast mielonych, jakie do tej pory upiekłam. Ciasto jest przepyszne, co tu ukrywać, zawiera sporo masła, a wiadomo, że co maślane, to cudowne w smaku. Do tego świeżo zerwane maliny i odrobina płatków migdałowych, co w konsekwencji daje nam uwodzicielski maślano-malinowy zapach, który prowokuje do zjedzenia ciasta jeszcze na ciepło. Masa świetnie nada się również na muffinki, ale wówczas należy skrócić czas pieczenia. Ciasto, poza tym, że smaczne, posiada jeszcze jedną ważną zaletę. Jest niesamowicie proste do przygotowania. Ale to już chyba domena wszystkich placków mielonych ????
Przepis dnia
Malfatti to włoskie małe kluseczki przeważnie ze szpinakiem i serem, polane s...
Odsłon: 293
Przepis na aromatyczny makaron tagliatelle, pachnący młodym czosnkiem i śwież...
Odsłon: 18585
Oxymel to świetny domowy wspomagacz odporności! Nazwa oznacza z łaciny dosłow...
Odsłon: 108
Przepis dnia
Malfatti to włoskie małe kluseczki przeważnie ze szpinakiem i serem, polane s...
Odsłon: 293
Przepis na aromatyczny makaron tagliatelle, pachnący młodym czosnkiem i śwież...
Odsłon: 18585
Oxymel to świetny domowy wspomagacz odporności! Nazwa oznacza z łaciny dosłow...
Odsłon: 108
Składniki
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzewamy do 180⁰C. Masło miksujemy z cukrem na gładką masę. Dodajemy pojedynczo jajka, następnie przesianą mąkę z proszkiem i na końcu mleko. Tak przygotowaną masę przekładamy na blaszkę (u mnie forma średnicy 23 cm.) Na masę wykładamy maliny i posypujemy płatkami migdałowymi. Pieczemy ok. 30 min do zarumienienia ciasta. Najlepiej wykonać próbę patyczka, bo jak wiemy różne piekarniki mają różne możliwości.