Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Miodowe ciasteczka"
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2411
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4558
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 1639
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 497
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2411
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4558
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 1639
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 497
Składniki
Masło lub margarynę oraz miód przełóż do rondelka, podgrzej na małym ogniu i wystudź. Na stolnicę lub blat przesiej mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Dodaj cukier, 1 jajko, śmietanę , przyprawę do piernika oraz masło z miodem i zagnieć ciasto. Owiń je folią spożywczą i odłóż do lodówki na około 1 godzinę.
Ciasto rozwałkuj na grubość ok. 5 mm, delikatnie podsypując je mąką. Foremkami wykrawaj ciasteczka i układaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia; zachowuj nieduże odstępy. Każde ciasteczko posmaruj roztrzepanym jajkiem. Piekarnik rozgrzej do 180° C, włóż blachę z ciasteczkami i piecz ok. 15-20 min do lekkiego zezłocenia. Wystudź na kratce.
Do miski włóż białko i, miksując, stopniowo dodawaj cukier puder. Miksuj tak długo, aż lukier będzie bardzo gęsty. Na każde ciasteczko wyciśnij odrobinę lukru i przyłóż orzechy, rodzynki, żurawiny lub owoce kandyzowane.
(bez czasu oczekiwania): 40 minut. Sztuka: 45 kalorii.Źródło: Świat i Ludzie