Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Miodowe ciasteczka"
Bardzo smaczne, pulchne ciasto drożdżowe upieczone w dużej formie keksowej.
Odsłon: 122
Bardzo smaczna sałatka ziemniaczana polana greckim sosem tzatziki. Polecamy j...
Odsłon: 232
Bardzo smaczne, pulchne ciasto drożdżowe upieczone w dużej formie keksowej.
Odsłon: 122
Bardzo smaczna sałatka ziemniaczana polana greckim sosem tzatziki. Polecamy j...
Odsłon: 232
Składniki
Masło lub margarynę oraz miód przełóż do rondelka, podgrzej na małym ogniu i wystudź. Na stolnicę lub blat przesiej mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Dodaj cukier, 1 jajko, śmietanę , przyprawę do piernika oraz masło z miodem i zagnieć ciasto. Owiń je folią spożywczą i odłóż do lodówki na około 1 godzinę.
Ciasto rozwałkuj na grubość ok. 5 mm, delikatnie podsypując je mąką. Foremkami wykrawaj ciasteczka i układaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia; zachowuj nieduże odstępy. Każde ciasteczko posmaruj roztrzepanym jajkiem. Piekarnik rozgrzej do 180° C, włóż blachę z ciasteczkami i piecz ok. 15-20 min do lekkiego zezłocenia. Wystudź na kratce.
Do miski włóż białko i, miksując, stopniowo dodawaj cukier puder. Miksuj tak długo, aż lukier będzie bardzo gęsty. Na każde ciasteczko wyciśnij odrobinę lukru i przyłóż orzechy, rodzynki, żurawiny lub owoce kandyzowane.
(bez czasu oczekiwania): 40 minut. Sztuka: 45 kalorii.Źródło: Świat i Ludzie